Založ si blog

Uzavretie škôl je polovičaté riešenie

Myslím, že uzavretie škôl v Bratislave a všeobecne nie je šťastné riešenie. Dokonca sa domnievam, že môže epidemiologickú situáciu v republike zhoršiť, lebo to je riešenie polovičaté.

Administratívne je jednoduché, školy a škôlky sa zatvoria a deti ostanú doma. Výborne, ale čo to znamená ostanú doma? Znamená to len toľko, že nepôjdu do školy, kde sa vhodnými opatreniami dali zabezpečiť primerané hygienické podmienky a decka by boli pod kontrolou.

Takto jednoduché opatrenie, zavretá škola, vyvoláva Nerudovský problém Kam s ním? Žiaľ Bohu nie je to starý slamník, čo bol Nerudov neriešiteľný problém, ale dieťa. Nie každý má prarodiče v mieste bydliska a už vidím 10 ročného chlapca, že bude sedieť doma a využívať to, že rodičia nie sú doma a prezerať si na internetu oholené pipiny s návodmi na používanie sexuálnych náhražiek. Ak áno, pôjde to robiť s kamarátmi, lebo to je väčšia sranda, napríklad na druhý koniec mesta. Istotne nepôjde pešo, taká strata času a konečne načo by tu bol autobus, troleják alebo tramvaj. MHD napriek všetkej starostlivosti, rob čo rob, rozváža i Covid 19. Že si mládežník po dokmitnutiu za kamarátmi rovno nepobeží umyť ruky, na to vezmite jed.

Potom tu je ta druhá alternatíva. Transportovať Covid 19 spolu s od školy oslobodeným dieťaťom k starkým na vidiek, alebo s tým všetkým vycestovať na Chalupu. Takto priamočaro sa rozšíri vírus najskôr do prímestských rekreačných oblastí a odtiaľ ďalej.

V čom bolo to rozhodnutie o zatvorení škôl polovičaté? Lebo sa urobila len polovina. Zamedzili sme každodennému zhromažďovaní sa detí v školách ale zabudli sme na Karanténu. Obmedzený pohyb ľudí by mal byť zavedený v celej krajine. Tým mám na mysli iné cestovanie ako do zamestnania a domov.

Zabudli sme i na obchod. V každom supermarketu už mala byť zriadená funkcia umývač vozíkov. Ich rúčky idú z ruky do ruky a keď pred vami nakupoval bacilonosič, ste jasní adepti minimálne na domácu karanténu. Včera som bol v Lídli a v Billa-e. V Lídli mali už dievčatá pri pokladni fľašu s deisnfekčným prostriedkom, ktorým si mali ošetriť ruky po preberaní hotovosti. Nerobili to, nie sú navyknuté. V marketu Billa ešte nič.

Priatelia , epidémie sa zmáhajú maličkosťami. Najmä ak je prenos nákazy priamym kontaktom. Kvapôčkovej infekcii je ťažké sa vyvarovať. To je na zodpovednosti prskajúceho, kýchajúceho, kašlajúceho. Mal by byť ohľaduplný a nosiť rúško treba i improvizované. Viem, že proti aerosólom rádioaktívnych látok v laboratóriu najlepšie slúžili rúška zhotovené z mulu a vaty. Ženy sanitárky nám ich šili. Bol to taký vankúš na nos a ústa ale fungoval. Ani pod okuliare z neho nefučalo.

Ďalej tu je to, čo v meste zas nie je jednoduché dodržiavať. Nedotýkať sa ostatných, v MHD takmer nemožné sa vyhnúť kontaktu. Tak prosím aspoň zbytočne po sebe netľapkať, mám na mysli také to bezdečné upravovanie si odevu a nesiahať si rukami na tvár, na ústa, škrabkať sa vo vlasoch. Po príchodu na miesto (do robot, domov) vyzliecť si vrchný odev, umyť si ruky a prezliecť sa do pracovného alebo domáceho. Teraz cvičenie, skúste seba sama nejakú chvíľu pozorovať, koľko krát si siahnete na tvár. To totiž teraz musí prestať.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164749x
Priemerná čítanosť článkov: 2792x

Autor blogu