Založ si blog

Môže za to premiér a prezidentka?

Štát nezodpovedných sa menuje príspevok redaktora denníku Pravda, pána Miroslava Čaploviča. Súhlasím s ním, že reakcia zodpovedných na vyvíjajúcu sa epidémiu viru Covid 19 nebola a stále nie je dosť rázna vzhľadom k spoločenskému riziku. Pán zástupca šefredaktora, viem že nie ste špecialista na domácu politickú scénu ale váš príspevok mi pripadá nešťastný.

V prvom rade, Covid 19 prišiel pre Slovenskú politickú scénu v naprosto nevhodnú dobu. Jedna politická garnitúra už toho má tak akurát po krk, a nová sa ešte neustanovila.

V druhom rade, nemôžem uveriť, že ste si len chceli kopnúť do odchádzajúceho premiéra, ktorý sa snažil ľuďom povedať, že v Smere boli a sú aj slušní ľudia, a tiež si rypnúť do pani prezidentky, keď do nej kope kde kto. Ako by ste zabudol, nechcem povedať že nevedel, to by u novinára Vášho kalibru bola veľká neznalosť, že máme zákonom zriadený Úrad verejného zdravotníctva SR. Úrad, ktorý vedie epidemiológ, doktor, inžinier Mikas MPH, Hlavný hygienik SR, ktorý má v tejto zemi na starosti verejné zdravie.

Úrad má okrem sledovania kvality vody v kúpaliskách celý rad kompetencií ktoré mal v nadchádzajúcej situácii využiť. Máme skúsenosti s neschopnosťou Úradu v oblasti radiačnej ochrany, pretože pán doktor Vladimír Jurina, okrem vedenia odboru ochrany pred žiarením (ionizujúcim) je zástupcom SR v Svetovej zdravotníckej organizácii WHO a ešte v asi 10 iných nadnárodných orgánoch a organizáciách verejného zdravia a radiačnej ochrany a na riadenie odboru mu veľa času neostáva. Taký úrad ale nemôže existenčne stáť len na jednej osobe, leda by to vysvetľovalo jeho disfunkčnosť.  Ochrana detí a dorastu pred radónom v obydliach, v škôlkach, základných a stredných školách, seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosť sa nevykonáva  podľa zákona 87/2018 Z.z. na podnet úradníkov ÚVZ. Výsledky jadrovo bezpečnostných previerok Havran 2012 a INEX 5 (2017), vykonaných s 5 ročným odstupom vykázali tie isté, vážne nedostatky na úrovni riadenia jadrovej krízovej situácie Úradom verejného zdravotníctva.

Teraz nastala nová, epidemiologická krízová situácia. Hlavný hygienik ju vyriešil rozoslaním SMS správy s telefónnym číslom, kam má človek zavolať keď sa necíti dobre. To je trochu málo na upokojenie situácie. Nevyhlásil stav pohotovosti,  nezačala intenzívna osvetová práca vo verejných informačných prostriedkoch, Úrad verejného zdravia nevydáva aktuálne informácie, prehlásenia, doporučenia, zákazy zhromažďovania sa, karantény, teda nevykonáva tie úkony, ktoré sa od neho zo zákona pri tak mimoriadnej epidemiologickej situácii očakávajú.

Potom príde novinár a zglbe odchádzajúceho premiéra a úradujúcu prezidentku, že sú nezodpovední k národu a zanedbávajú svoje úrady..

Áno, máme nezodpovedných úradníkov Úradu verejného zdravotníctva pán Čaplovič. Keby oni boli len nezodpovední, stačilo by ich poglbať a bolo by dobre, ja si ale myslím že niektorí sú nekompetentní a to je horšie.

Nastupujúca politická garnitúra by si mala švihnúť so zostavovaním vlády, pán Matovič a zvážiť prerozdelenie kompetencií i v nižších štruktúrach štátnej správy ako je Vláda SR, aby sa nič podobné neopakovalo. Do pozornosti tu dávam Smernicu 2013/ 59 a jej Článok 76 príslušný orgán.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163875x
Priemerná čítanosť článkov: 2778x

Autor blogu