Založ si blog

Vďaka Štiavničanov Hlavnému hygienikovi

Veľkú a srdečnú vďaku pánu Hlavnému hygienikovi SR Bcl, Mgr, Ing, RNDr, MÚDr Jánu Mikasovi Ph.D, MPH, MBA a celému krízovému štábu skladajú všetci Štiavničania. Pýtate sa za čo, čo také dobré urobili, že pupok Európy sa pred nimi skláňa v hlbokej pokore? Zaslúžili sa o export koróna viru Covid 19 do rekreačnej oblasti Štiavnické vrchy. Odtiaľ si ho ostatný rekreanti z Nitry, Trnavy, Banskej Bystrice a Zvolena, Dunajskej Stredy, a viem ja odkadiaľ ešte, rozvezú domov. Áno priatelia, prijali Italský scenár.

Mladí ľudia sa prišli zabaviť do horských stredísk na lyžovačku. Jeden, dvaja nakazení, v tom čase ešte bez príznakov. Zábava, kontakty, migrácia z jedného strediska do druhého, stále všetko bez zjavných príznakov choroby. Ty sa objavia, až o týždeň, to už ale všetci účastníci zábavy sú doma, po celej Európe.

Takto asi to bežalo v Taliansku. Na Slovensku bolo epicentrum nákazy v Bratislave a jej tesnom okolí. Potom 1 pacient v Martine a dvaja v Košiciach. Ostatné Slovensko nič. Dnešný verdikt krízového štábu všetko zmení. Uzavreté školy na celom Slovensku bez obmedzenia pohybu obyvateľstva je signál k balení a hurá na chaty a na chalupy. Počasie je priaznivé, tak prečo trčať v meste.

Ešte včera vyzeralo všetko v nákupných strediskách Banskej Štiavnice normále, tovaru dostatok v Lidli pri pokladňách dezinfekčná látka pre potrebu pokladníčok. v Tescu a Bille nič také nevidieť. Dnes o piatej ako po náletu kobyliek, regály vo všetkých strediskách vyčistené, krumple a chlieb nedostať, parkoviska plné Bratislavčanov, Nitranov, Zvolenčanov i Bystričanov. Dievčence v Lidli pracujú v ochranných rukaviciach, v ostatných strediskách nič také nevidieť.

Číňanom na podporu verejného zdravia pomohlo striktné obmedzenie pohybu obyvateľstva. Náš krízový štáb ich naopak dal do pohybu. Uvidíme, čo je lepšie riešenie.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164012x
Priemerná čítanosť článkov: 2780x

Autor blogu