Založ si blog

Pri radónu nie je optimizmus namieste

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v iných obciach riziko rakoviny pľúc z radónu môže byť problém, ale tu? Vylúčené, veď to by bolo proti prírode. Naviac je Covid a ľudia majú teraz iné starosti a o umieraní na rakovinu pľúc sa v obci nehovorí. Covid, to je niečo iné, umierania na kovida sú plné správy facebook, twiter, instagram a možno i konzervy. Kto vie koľko za také meranie budú pýtať? Ale škôlku, tu by som zmerať chcel, veď to sú dve triedy, no vlastne tri a vlastne o tom ani nikto nemusí vedieť. Nízka cena pána starostu prekvapila a tak pohotovo priobjednal ešte zmeranie radónu v kancelárii Obecného úradu. 60 EUR obec neporazí a všetci uvidia, že my s radónom problém nemáme.

Doba monitorovania objektov bola dohodnutá na pol roka. Obratom pošty prišiel na obecný úrad  balíček s dozimetrami. Dozimetre, škatule veľkosti margarínu Perla pán starosta potajomky rozmiestnil v škôlke i na úrade. Čítať návody na jednoduché veci netreba. Detektor je na dne v škatuli, tak pri meraní musí byť škatuľa otvorená, to je predsa každému jasné.

Návod hovorí niečo celkom iné. Pri otvorenej škatuli sa meria iná radónová veličina, ale to teraz nie je dôležité. Do hry zasahuje Covid-19 a vládne protipandemické opatrenia. Pol roka uplynulo príslovečne ako voda a škôlka nepremáva, lebo je pre pandémiu úradne zatvorená. I pán starosta ochorel a postupne i pracovníci úradu. Patrili k tým šťastnejším, prežili bez vážnej ujm ale na meranie radónu sa pri tom všetkom pozabudlo. Po viac ako roku a pol, sú konečne dozimetre na ceste do laboratória na vyhodnotenie.

Povinnú zastávku majú v Banskej Štiavnici, kde v Združení pre reguláciu rizika z radónu (ZRRR) dozimetre zaevidujú a pripravia na cestu do laboratória v Českej republike, kde ich  spoločne s dozimetrami z  domácností obyvateľstva chemicky spracujú, vyhodnotia odozvu a spočítajú priemernú objemovú aktivitu radónu v monitorovanej miestnosti. Iné riešenie nateraz nie je. Nakupujeme dozimetrickú službu od Českého utorizovaného partnera, lebo vlastné, Slovenské laboratórium stopovej dozimetrie ani po 30 rokoch radónového programu, riadeného Ministerstvom zdravotníctva, nemáme.

Pri prebaľovaní a evidovaní dozimetrov sme si všimli, že dozimetre z tej obce sú vo vnútri tak trocha zaprášené a to by nemalo byť, keď majú byť po čas expozície zatvorené viečkom. Na dotaz, ako to bolo sme sa dozvedeli že asi zatvorené neboli, veď ako by sa do nich ten radón dostal? Pravda, kto by čítal návod, najmä keď sa jedná o takú jednoduchú vec ako položiť niekde škatuľu. Na druhej strane je potreba vysloviť pochvalu upratovačkám tej škôlky, lebo za takmer 2 roky sa tam toho prachu nazberalo ozaj málo.

V laboratóriu Štátneho ústavu jadrovej, chemickej a biologickej ochrany majú i na takéto prípady výpočtový program a tak dozimetre úspešne vyhodnotili. Ak by bolo všetko podľa predstáv pána starostu, nebolo by o čom písať. S rádioaktivitou už to je tak. Ako náhle ju podceníš, vypomstí sa ti. Mám s tým bohaté vlastné skúsenosti a napokon i černobyl bol len o podceňovaní rizika.

Ako teda to je s tými výsledkami? Vzorka na Obecnom úrade je trochu vyššia, zľahučka presahuje referenčnú úroveň. Situácia vyžaduje regulačný zásah ale problém sa dá vyriešiť zvýšením ventilácie. Nateraz 2× možno 3× cez pracovnú dobu otvoriť na pár minút okno a ako trvalé opatrenie primerane dimenzovaný rovnotlakový ventilátor s rekuperáciou tepla. V tej škôlke to je horšie. Vzorky MŠ1 a MŠ3 nie sú ideálne pod 100 Bq/m3 ale 130 a 160 nie je nešťastie a pri zlepšení ventilácie sa pod magickú stovku dostaneme. Ozajstný problém predstavuje tretia vzorka, MŠ2. Tisíc dvesto bekerel na meter kubický je v súčasnosti i na banské prostredie veľa. Tobôž na materskú škôlku. To skutočne nezapadá do optimizmu, s ktorým pán starosta do merania radónu išiel. Bol vnútorne presvedčený, že všetko prebehne hladko. Hodnoty výsledkov nízke, a ukáže sa, že to vlastne ani nebolo potrebné a keď sú výsledky nízke v škôlke, budú nízke i v celej obci a načo potom nejakým hlúpym programom otravovať ľudí. Aj tak to je len na vylákanie peňazí.

Vnútorná istota je v dozimetrii radónu veľmi nebezpečný faktor. Pán starosta mal dobrý úmysel. V ťažkej dobe nechcel riaditeľku školy ani zástupkyňu pre škôlku zaťažovať meraním radioaktivity prostredia. Problém sa nadúva. Na tom istom podlaží je ďalších 8 miestností, kde sa trvalo zdržiavajú žiaci, učitelia a ostatný personál školy. Veľkej nezodpovednosti by sa dopustil ten kto by išiel vyriešiť problém v škôlke a ostatné priestory prízemia budovy nechal tak. Teraz musíme premerať celé prízemie budovy školy, lebo príčinu vysokej hodnoty v škôlke nepoznáme a poruchy tesnosti podlahových konštrukcií sa môžu v ktorejkoľvek miestnosti opakovať.

Niekto by chcel odsudzovať pána starostu, pre nedbanlivosť. Pravda je taká, že niečo nedobré sa stalo. Kde ale je príčina takého jednania z pohľadu rádiologickej ochrany? 30 rokov pracovníci verejného zdravia potláčali akúkoľvek zmienku o riziku z expozície radónu, bez ohľadu na to, že Slovensko je prvé v Európe v relatívnom výskytu rakoviny pľúc a má najvyššiu priemernú hodnotu objemovej aktivity radónu v interiéroch budov. Vo všetkých okolitých krajinách štátne orgány boj s radónom podporujú. Na Slovensku to doteraz bolo naopak a skúšajú to ďalej. Ti istí pracovníci verejného zdravia nám pripravili Potemkinovu dedinu nazvanú Národný akčný radónový plán (NARP; LP/2021/695) ktorou chcú oklamať Vládu SR a Európsku radu, aby sa všetkým zdalo, že pre ochranu ľudu pred radónom sa môžu pretrhnúť, a pýtajú na to vyše 3 miliónov EUR. Bolo by rozumnejšie, ak by za tie peniaze Slovenská legálna metrológia š.n.o. vybudovala Laboratórium dozimetrie stôp alfa častíc v pevnej fáze, aby sme neboli odkázaní na cezhraničné služby.

Združenie pre reguláciu rizika z radónu ponúklo škole i obci logické pokračovanie. Stanoviť priemernú objemovú aktivitu radónu vo všetkých miestnostiach na stavebne 1. podlaží školy a podľa výsledkov pristúpiť k optimalizácii rizika. Čakáme na odpoveď.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Takto navrhnutý NARP sa mi javí NAPRD

05.01.2022

NARP je skratka pre Národný akčný radónový plán, ku ktorému 12.12.2021 skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. ZRRR odporučilo projekt v navrhnutej forme nerealizovať. Novú éru boja s rakovinou pľúc Európska únia spustila 17. 01.2014. Vtedy v Úradnom vestníku EU vyšla Smernica rady 2013/59/Euratom ktorou sa ustanovujú základné bezpečnostné štandardy ochrany pred [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163636x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu