Založ si blog

Radón v tieni energetickej krízy

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa nikomu nechcelo.

Kovidizmus ešte neskončil už tu je vojna na Ukrajine a vojna medzi rusofóbmi a rusofilmi – putinovcami a teraz sa na nás valí energetická kríza z prerušenia dodávateľského reťazca energetických nosičov ktorá by konečne mohla ľudí zjednotiť ale ako? Rusofóbi sa tešia ako ich bude v zime hriať škodoradosť, že Putinovi škodia a rusofili – putinovci budú tiež mrznúť a nadávať na propagátorov zeleného údelu.

Štátna administratíva je na strane rusofóbov a ide situáciu riešiť drastickými úspornými opatreniami, najmä znížením teploty vo všetkých pobytových priestoroch. Na úsporu tepla odporúčajú nastaviť na termostatoch hodnotu 18°C a nevetrať. My v Združení pre reguláciu rizika z radónu nie sme na strane rusofóbov ani rusofilov ani prívrženci ľadových medveďov. Máme radi, keď majú ľudia obydlie príjemne vykúrené na 22°C a často vetrajú, lebo to znižuje už teraz vysoké koncentrácie radónu v interiérovom vzduchu. No a keď sa doma zadebníme hodnoty objemovej aktivity aerosólov radónu (OAR) poletia hore.

Prítomnosť aerosólov radónu v obydliach sa zisťuje fyzikálnym meraním lebo nepáchnu, sú bezfarebné a sú súčasťou nesedimentujúceho prachu. Koncentrácie radónu majú premenlivú hodnotu s denným a ročným chodom. Preto na posúdene úrovne ohrozenia je potrebné stanovovať priemernú hodnotu za dlhšie obdobie, Odporúča sa obydlie monitorovať pasívnymi integrálnymi dozimetrami najmenej 3  a najviac 12 mesiacov. Vhodné dozimetre na dlhodobé radónové meranie poskytuje majiteľom rodinných domov a bytov v osobnom vlastníctve Združenie pre reguláciu rizika z radónu <zrrr.akademcka@gmail.com>. V spoločnosti, ktorá o riziku rakoviny pľúc z radónu nevie, záujem o dozimetrickú službu veľký nie je. Chýba informovanosť, osvetová práca a i podklady.

Z toho mála podkladov, čo za 30 rokov verejné zdravotníctvo o radónu na Slovensku nazhromaždilo (prieskum 2 000 miestností 1991-2 a 400 miestností2014-5) sme urobili nasledujúcu analýzu:

  • Takmer všetky užívané obydlia (asi 92 %) majú aktivitu radónu v interiéri pod hodnotou referenčnej úrovne 300 Bq/m3. To nie je dobrá správa, lebo to značí, že referenčná úroveň je postavená veľmi vysoko a nemotivuje ľudí k naprávaní existujúcich nebezpečných situácií. Preto je Slovensko v incidencii rakoviny pľúc na prvom mieste v EU a OECD napriek tomu, že sme vo fajčení značne pozadu (Slovensko 25 % obyv; EU 46 % muži, 26 % ženy). Z asi 3000 ochorení rakovinou pľúc za rok len polovica padá na vrub fajčenia, za druhú polovicu je zodpovedný radón v budovách.
  • V asi 85 % obydlí stojí za to, vykonať nápravné opatrenia a aktivitu radónu v nich znížiť.
  • V asi 70 % obydlí na významné zlepšenie radónovej situácie stačí zlepšiť ventilačné pomery, a
  • len necelých 10 % rodinných domov potrebuje vykonať zložitejšie nápravné opatrenia zásahom do stavebných konštrukcií.

Taký je súčasný obraz našich obydlí a keď prestaneme vetrať, situácia sa pozorovateľne zhorší, Nie, nechcem sa vyhrážať novou apokalypsou, žiadna nenastane, lebo rakovina pľúc z radónu má dlhú dobu latencie, 5 až 20 rokov a vtedy si už na rusofóbne opatrenia nikto nespomenie. Konečne každý ožiarený nemusí ochorieť, lebo ochorenie rakovinou pľúc je náhodný jav, ktorý môže ale nemusí nastať

Od Hlavného hygienika som ale očakával, že ľuďom odporučí i pri zníženej teplote primerane vetrať.

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Takto navrhnutý NARP sa mi javí NAPRD

05.01.2022

NARP je skratka pre Národný akčný radónový plán, ku ktorému 12.12.2021 skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. ZRRR odporučilo projekt v navrhnutej forme nerealizovať. Novú éru boja s rakovinou pľúc Európska únia spustila 17. 01.2014. Vtedy v Úradnom vestníku EU vyšla Smernica rady 2013/59/Euratom ktorou sa ustanovujú základné bezpečnostné štandardy ochrany pred [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163988x
Priemerná čítanosť článkov: 2779x

Autor blogu