Založ si blog

Dve tretiny ľudí dostáva rakovinu náhodou

nazval Pavel Čekan článok v Plus JEDEN DEN a rozhovoril sa o perspektívach jeho veľmi zaujímavej práce. Vyvíjajú testovacie látky na rozpoznanie rakovinových buniek prsníka a pankreasu a ich vlastností, ktoré umožnia individuálne spresniť liečebný postup, ktorý pochopiteľne prinesie o veľa lepšie výsledky ako štandardné nešpecifické postupy.

Okrem obsahu príspevku ma zaujal titulok a tak som sa autora opýtal ako to myslel s tými 2/3 rakoviny len tak náhodou. Odpovedal ihneď, to sú výsledky najnovšej správy vedeckého teamu Harvrdskej univerzity: 66% chybná replikácia DNA, 29% vonkajšie vplyvy (fajčenie, obezita, slnečné žiarenie …), a 5% dedičnosť.

Čo tej správe vytýkame? Do absolútneho dôsledku dovedené zovšeobecnenie výsledkov výskumu. Dôsledok sa prejavil vo facebookovej diskusii, kde zaznelo, v súlade s vedeckými poznatky, že k chybným replikáciam DNA v ľudských organizmoch dochádza, či v dôsledku veku už je diskutabilné. Ale Facebook nie je vedeckým kolbišťom.

Z takej správy, i keď sa jej nedá z vedeckého hľadiska nič vytknúť, nemá radosť americká Agentúra pre životné prostredie (EPA) a my v Združení pre reguláciu rizika z radónu (ZRRR) tiež nie. Máme rovnaký ciel, EPA a ZRRR, aktivovať ľudí k sebaobrane, k cieleným preventívnym krokom proti rakovine, a najmä proti rakovine pľúc. Niekedy je sebaobrana ľahšia, inokedy zložitejšia a niekedy to naozaj nie ide.

K chybnej replikácii DNA pri delení buniek dochádza najmä v dôsledku účinkov ionizujúceho žiarenia a je to náhodný proces . Každý tkanivom absorbovaný fotón, elektrón beta žiarenia, protón alebo alfa častica ionizujúceho žiarenia poškodzuje DNA buniek rôznych orgánov a vyvoláva chybnú replikáciu DNA. Takmer všetky tie chybné replikácie, a je ich naozaj mnoho, vedú skôr či neskôr do slepej ulíčky bunkovej smrti. Minimálna časť ich prežije a tie môžu vyvolať zhubný nádor.

Účinky fotónov RTG žiarenia vyvolali potrebu organizácie na ochranu rádiológov, lebo sa v ich spoločnosti začali pričasto vyskytovať nádorové ochorenia, ktoré sa predtým len sporadicky vyskytovali v populácii ich pacientov, vďaka ožiarení ľudí fotónmi prírodných rádionuklidov.

Podobne bol bergsucht takmer výlučnou chorobou baníkov striebronosných baní v Krušných horách. O 400 rokov neskôr sa zistilo, že išlo o rakovinu pľúc vyvolanú radónom, ktorá bola pitvou a histologicky potvrdená až na konci 1/3 dvadsiateho storočia.

Zvýšené požiadavky na tesnosť plášťov obydlí a vyšší tepelný štandard bývania vyvolali také zvýšenie koncentrácií radónu v obydliach, že sa stal vážnym spoločenským rizikovým faktorom, ktorý spoločnosť nevníma, lebo účinky sa prejavia s veľkým oneskorením. Maximum prípadov u baníkov sa vyskytovalo v oblasti okolo 22 rokov od nástupu do bane. Výskyt v nebaníckej populácii má maximum okolo 65 rokov veku u mužov i žien.

Citoval som americkú EPA, lebo jej materiály k prevencii rakoviny mám po materiáloch našich a českého SUJB-u dosť detailne preštudované, ale o prevenciu nádorových ochorení bojujú národné orgány verejného zdravia prakticky na celom svete. Len Slovenský Úrad verejného zdravotníctva sa sústredil iba na neúčinné obmedzovanie fajčiarov, nie fajčenia.

V ZRRR zastávame názor, že všetci, kto vieme osloviť verejnosť máme možnosť zúčastniť sa boja proti rakovine. ZRRR to robí, nie veľmi úspešne, v oblasti prevencie rakoviny pľúc z radónu v obydliach a budovách, lebo radón vážnym spôsobom modifikuje úmrtnosť na rakovinu pľúc fajčiarov, nefajčiarov menej, ale tých je zas 3× viac a tak sa to vyrovná. Vážnou prekážkou nám sú úradníci Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorí prevenciu proti radónu potláčajú.

Proti účinkom prírodného gama žiarenia nerastnej prírody sa brániť nie je možné. Tam potom v boji proti rakovine nastupuje napríklad laboratórium MultiplexDX s vedúcim vedcom Pavlom Čekanom, ktorí vyvíjajú a vyrábajú diagnostické preparáty, ktoré umožnia zachytiť rakovinu v rannom štádiu a podaním informácie o bunkových vlastnostiach tumoru individualizovať liečbu pre konkrétneho pacient. Také liečenie je o veľa účinnejšie ako štandardný nešpecifický postup.

Pre úplnosť musím spomenúť využitie génového inžinierstva v liečení rakoviny. Zrejme existujú ešte lepšie prírodné riešenia, ktorých podstatu doteraz nepoznáme. Príkladom je oblasť Ramsar v Iránu. Prírodné pozadie, tak sa hovorí gama žiareniu matky Zeme, sa zvyčajne pohybuje od 1 do 3 mSv/rok, ale v tom Ramsaru 13 – 15 mSv a napriek tomu miestna populácia zvýšeným výskytom nádorových ochorení netrpí. Gén rádio rezistencie u ľudí doteraz pozorovaný nebol, ale u muchy Drosophila Nebula v Brazílskom Guarapari (5,5 mSv za rok) bol nájdený. Gén na podporu správnej opravy žiarením roztrhnutého reťazca DNA. U ľudí žijúcich v Muslimove a Tatarskej Karabolke sa znížená senzitivita k ionizujúcemu žiarení ani po 65 rokoch od prvej vážnej nehody v závode Majak nepozoruje. Ale existujú laboratória, ktoré upravujú vlastnosti niektorých génov pacientov tak, že ich enzýmy špecificky likvidujú nádorové bunky. Na pokusných objektoch boli touto metódou dosiahnuté veľmi nádejné výsledky. Žiaľ, individuálna modifikácia génov je nateraz tak drahá, že metóda ešte dlho neprekročí úroveň laboratórneho výskumu.

 

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164065x
Priemerná čítanosť článkov: 2781x

Autor blogu