Založ si blog

Podobnosť nie čisto náhodná a podivný odkaz

Zabývam sa ochranou pred nebezpečnými účinkami expozície ľudí radónu v obydliach a ostatných budovách a vidí sa mi, že to je taký istý politický problém ako teraz aktuálny útok korona viru Covid 19.

Politici na oboch brehoch rieky Moravy pobehujú pred televíznymi kamerami v rúškach, (v televíznom štúdiu by ich mať na tvári nemuseli) ktoré im padajú z tvárí, lebo nie sú uspôsobené na to, aby v nich boli prednášané prejavy k národu. Sú na to, aby zachytávali kvapôčky slín, aerosól ktorý vytvára pri hovorení každý z nás. Aerosól, ktorý môže prenášať Covid 19 z osoby na osobu.

Vážim si toho, že nezvyčajná politická situácia, ktorú tu v čase rastúcej epidémie máme, sa vyznačuje prímerím medzi opozíciou a koalíciou. Možno to je tým, že koalícia odchádza do opozície a opozícia zosúlaďuje dosť zvláštnu koalíciu. Zmätení sú z toho len bulvárny novinári, lebo z žiadneho tábora nevychádzajú otvorené antagonizmy. Línia „politického boja”, teda ohovárania politikov sa preniesla do Facebooku, kde sa navzájom bijú prívrženci politikov.

V snahe vyvolať politické animozity stále pretriasajú všeobecný nedostatok ochranných rúšok. Dokonca ktosi vytkol pánu Pellegrínimu, že začiatkom roka Slovensko poskytlo väčšiu zásielku rúšok Číňanom, ktorí ich v tom čase mali zúfalý nedostatok, že mal myslieť na vlastných ľudí. Považujem to za špinavosť, lebo v tom čase nikoho ani vo sne nenapadlo, že sa svetové epicentrum choroby tak rýchlo presunie do Európy a že najviac skúšané bude slnečné Taliansko a Španielsko.

Sledoval som včerajšiu debatu politikov v Prahe. Riešia epidémiu CoV-2 ako bežné podrazácke politikárčenie, len útokov na premiéra je menej. Plamienky sa snažila rozdúchavať moderátorka. Nejako jej stále vadilo, že sa do boja s nedostatkom ochranných rúšok zapojila verejnosť a dokonca i skauti šijú rúška. Skúsenosti z oblastí, kde ľudia musia zvládať nebezpečenstvo z rádioaktivity z Černobylu, Fukušimi i na Uralskej jadrovej magistrále, ako pri zmáhaní radónu v obydliach ukazujú, že je dôležité aby sa postihnuté obyvateľstvo do zmáhania dôsledkov havárií aktívne zapojilo. To isté platí i pri vírovej pandémii, ktorá prináša obmedzenia a dokonca karantény obcí, čo sme doteraz nepoznali. Nikto nesmie dnu ani von. Funguje len zásobovanie potravinami a zbožím osobnej hygieny. V takto vyšponovaných situáciách neostáva ľuďom nič iné než vystúpiť z anonymity a nadviazať normálne susedské vzťahy. Donáška nákupov osamelým a starým ľuďom a starostlivosť o malé deti, ak matka môže isť do roboty.

Som rád, že si pán Matovič môže len postesknúť, že ho veľký chlapci nevzali na zasadanie krízového štábu, čo považujem za celkom zbytočnú chlapčenskú zlomyseľnosť. Ale možno pán Pellegríni vedel prečo to robí, keď Igorovi potom odkázal, aby všetkých hneď po nástupu do funkcie nevyhádzal, že na začiatok je lepšie mať slabozrakých úradníkov, ako celkom slepých alebo žiadnych.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163661x
Priemerná čítanosť článkov: 2774x

Autor blogu