Založ si blog

Propagačné nosenie rúšok je zbytočné, chýbajú inde

Nie, nejak nemôžem uveriť, že to myslia vážne. Mám na mysli televíznych moderátorov, hostí TV štúdií a politikov. Prosím, nepredvádzajte pred kamerami že pohrdáte používaním jediných ochranných prostriedkov proti rozprskávaní vírusu Covid 19 ktoré nateraz máme. Sledoval som reláciu s pánom Borisom Klempou, virológom zo Slovenskej akadémie vied. Bol jediný z prítomných v štúdiu, komu rúško na ústach sedelo tak ako má. Vidno že ho častejšie používa. Nešťastníkom večera bol pán Ladislav Miko z Bruselu, tomu v priebehu relácie rúško takmer spadlo z nosa, ak by ho rukou nezachytil. Či sa to učil od Českého ministra zdravotníctva neviem, lebo ten si ho behom krátkej relácie naprával päťkrát. Bolo to komické, a dali sa uzatvárať sádzky, či mu ozaj spadne. Pri predávaní moci už mal pan Pelle rúško nasadené riadne, ale u ostatných to s denným poriadkom nebolo, aj pani prezidentke to len tak nakašírovali.

Hovorím o tom nie preto, aby som tých ľudí, tých celebrít nejako zosmiešnil, ale preto, že VY sa musíte naučiť tieto primitívne prostriedky používať tak, aby vám boli prospešné, lebo VY musíte do Billy, Lidlu, Kauflandu, na poštu. Tam všade to nebezpečenstvo infekcie môže byť. A ak by ste od celebrít televíznych kamier mali odkukať tie len predstierané používania rúšok a respirítorov, dopadli by sme ako národ zle. Pri našej národnej prirodzenej neukáznenosti musíme počítať s tým, že epidémia bude na dlhší čas, než sa epidémiológovia z činských skúseností snažia odhadnúť.

Certifikované rúška sú pekelne predražené a pri používaní tak, ako som hore kritizoval úplne zbytočné. Ak vám ta nepriedušná handra tesne nedolieha pod očami, je ľahostajné koľko má vrstiev, koloidného striebra a certifikátov. Je na nič, lebo vás nechráni. Ak tesne nedolieha pod lícami platí to isté, je na nič. Práve tak bola na nič trom šašom v televíznom štúdiu, leda by sme za prínosné považovali tu demonštráciu chybného používania ochranného prostriedku. Len by tam musel byť inštruktor, ktorý by tie chyby prstom ukázal. Predstieranie ochrany moderátormi televízie pred kamerami je hlúpe a zbytočné plytvanie materiálom, ktorý chýba v zdravotníckych zariadeniach, kde by mohol byť efektívne využitý. Z kamery ani z reflektoru sa vírus nešíry. Prestaňte stým. Ľudia vedia, čo sa okolo nich deje.

Vráťme sa k rúškam. Prosím, vyrobme si doma rúšky svoje, lebo platiť 10 € za certifikované nič, čo máte po ½ hodinovom používaní zahodiť nie je dobré. Domácou samovýrobou si ukrátite čas, ktorého v podmienečnej karanténe máme nadbytok, zapojíte sa do sebaobrany proti vírusu, ušetríte peniažky a keď vykročíte na nákup alebo na prechádzku vo vlastnoručne vyrobenom rúšku, bude sa vám dýchať lepšie. Okolo seba uvidíte ľudí, ktorí postupovali podobne ako vy a svet bude veselší a farebnejší. Vhodným materiálom sú netkané textílie, ktoré sa predávajú v drogériách ako handry na podlahu, napr. Aqua Pur. Sú v nestlačenom stave asi 3 mm hrubé, keď dáte 2 vrstvy, z jednej handry vyrobíte 2 účinné rúška, lebo základný rozmer je 50×50 cm. Materiál dobre prepúšťa vzduch a zachytáva kvapôčkový i prachový aerosól tak pri nadychovaní ako pri vydychovaní a o to nám ide. Pri normálnom dýchaní prach i aerosóly na povrchu i vo vnútri filtračnej vrstvy sedimentujú. Ak sme zdraví, chránime seba, ak sme nakazení a ešte sa choroba neprejavila, i to musíme pripustiť, chránime svoje okolie.

O zjavne chorých sa postará zdravotníctvo. Ide len o to, aby tých chorých, ktorí budú potrebovať intenzívnu zdravotnícku starostlivosť, a to asi vo väčšine prípadov budeme my, čo už máme rozum, bolo čo najmenej, lebo kapacita špecializovaných zariadení je obmedzená a nás starcov je veľa.

Ešte jedna vec, čo som videl na televízne obrazovke, a ktorú vúbec nikdy ale opravdu nikdy nerobte, keď máte na rukách ochranné rukavice, nerýpte sa ani vo vlastnom nose a nesiahajte si na oči.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164133x
Priemerná čítanosť článkov: 2782x

Autor blogu