Založ si blog

Od 1. 2020 sa radónu už nebudeme báť

Máme tu Nový rok 2020 a všetko pri starom. Taká je kontinuita diania u Nás doma. Pani prezidentka predniesla nekonfliktný chlácholivý a povzbudzujúci prejav a hla, zniesla sa na jej hlavu kritika za volebný zákon, ktorý ju do funkcie vyniesol, kritika za upokojivé slová, že veci sa hýbu správnym smerom, za to, že sa ozaj hýbu, a že zmena si vyžiada svoj čas, skôr ako sa prejaví. Pravda je, že tu kritiku zabezpečovalo asi 5 ľudí s podivnými pseudonymami ale v počte diskusných človekopríspevkov by zaplnili námestie SNP v Banskej Bystrici.

Rád by som rozpútal takú vášnivú diskusiu okolo radónu. Naposledy jeden, hovorí si „retriz”, za všetkých mi odkázal, aby som PR prestal strašiť, že je všetko na radónovej mape a všetko sa vyrieši vetraním. Nazáver sa prejavil jeho vedecký duch otázkou: „a kde si vlastne tie čísla vzal, mal si dať odkaz, a celkom nazáver, veď aj tak sú pod normou”.

Neviem, čo to PR znamená, ale viem čo znamená hádzať perli sviniam. Tie informácie boli v predchádzajúcich príspevkoch a opakovať je pravidelným čitateľom by bolo netaktné. Základné neznalosti už retriz preukázal.

Napriek tomu som jeho príspevok označil ako užitočný. Zaujalo ma totiž, že má pocit, že ho straším a nie len tak niečím, ale rádioaktivitou. Je to rovnako nebezpečné, ako keď pani doktorka, onkologička, vrelo odporúča RTG mamografiu, keď v našom tisícročí máme vypracovanú rovnocennú metodiku nežiarivého ultrazvukového vyšetrenia prsníkov. Naviac, účinok RTG vyšetrenia kladie na roveň riziku z mobilného telefonovania. Na verejnosť ešte neprenikla informácia o nechcenom ale významnom ožarovaní prsníkov pri bežných napr. skeletálnych vyšetreniach žien na CT.

Na jednej strane veľká vypovedacia schopnosť vyšetrenia, na druhej nechcené ožiarenie citlivého orgánu, ktorý ide len obťažne zatieniť. Takých situácií v medicíne je viacero a lekár musí starostlivo zvažovať, čo je pre pacienta v danej situácii výhodnejšie. Na letiskách sa zavádzajú kontroly vstupu s použitím nelekárskeho RTG ožiarenia cestujúcich a samotný pobyt na palube lietadla vo veľkých výškach prináša nezanedbateľné ožiarenie kozmickým žiarením. Užitočných aplikácií ionizujúceho žiarenia i tých ťažšie odôvodniteľných pribúda a tým pribúda celková expozícia obyvateľstva. Oponent, má pravdu len v tom, že sa väčšinou jedná o malé expozície. To ale neznamená, že sú bezpečné. Ľudský organizmus tie malé expozície pripočítava k celoživotnej dávke. Účinok ionizujúceho žiarenia považujeme za bezprahový. Tým každý z nás je nejakým spôsobom hráčom životnej rulety, kde zastavenie sa onkoguľôčky riadi pravdepodobnosť, ktorá rastie so sumou tých malých i väčších dávok. Preto je potrebné sa vyhýbať každému zbytočnému, i zdanlivo nevýznamnému ožiarení. Napriek všetkému som nepozoroval, že by sa dvíhala nejaká vlna odporu proti transkontinentálnemu lietaní a naopak RTG vyšetrení sa pacienti dožadujú a k ostatným žiarivým aplikáciám sú nevšímaví.

Pri radónu sa jedná sa o dávky na jeden, pre detailistov na 2 orgány, priedušky a pľúca, ktoré sú atakované alfa časticami vdýchnutých polónií 218 a 214. Ročná (7 000 hod) expozícia OAR 100 Bq/m3 zodpovedá efektívnej dávke 2 mSv s koeficientom rizika 1,1×10-4 a to už v žiadnom prípade nemôžeme hovoriť o dávke zanedbateľne malej. Bolo by zbytočné o tom hovoriť a „strašiť” ľudí, keby neexistovali postupy ako dávky z radónu odvrátiť. Poctivo si povedzme, len je obmedziť. Znižovanie aktivity radónu v obydlí pod už zmienených 100 Bq/m3 je potrebné náležite uvážiť, lebo v tejto oblasti už často prudko rastú náklady, neúmerne dosiahnutému zlepšení ochrany.

Sledovali sme „strašenie” jednotlivcov. Teraz sa pozrime, ako to vyzerá z pohľadu populácie. Ročne na raka pľúc odchádza asi 3 000 ľudí, len výnimočne mladších 15 rokov. Sme 1. v Európe. Na ktorej priečke sme v úmrtí v dôsledku úrazov neviem (nenašiel som takú informáciu). Pre nás je dôležité to, že na úrazy tiež zomiera ročne asi 3 000 ľudí ale vekové spektrum je iné. Viac zomierajú dospievajúce deti. Často doplácajú na precenenie vlastných schopností a síl pri pokusoch vyrovnať sa dospelým. Z hľadiska dopadu na populáciu sú dôsledky rizika z prírodnej rádioaktivity porovnateľné s ostatnými životnými rizikami a tak je potrebné k nemu pristupovať. Chrániť sa tam kde to je možné. Chrániť sa môžem len keď o nebezpečenstve viem a to je to, čo retríz nevedel a z predchádzajúcich príspevkov si neodniesol. Možno mojou chybou. Pokúsim sa v Novom roku a i po čas ostatných dní roku 2020 písať o radónu v našich obydliach krajšie, aby sme si rozumeli, a pristupovali k žiareniu tak ako k nebezpečenstvu za volantom alebo k inému známemu riziku. Rešpektovať musíme to, že existuje a chovať sa tak, aby škody boli čo najmenšie. Prajem vám všetkým a každému zvlášť aby sa Vám v roku 2020 darilo lepšie ako v tom uplynulom.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 162746x
Priemerná čítanosť článkov: 2758x

Autor blogu