Založ si blog

Radón 222 v stavbách v roku 2020

Keď som sa pred časom v dokumentoch Americkej agentúry pre životné prostredie dočítal, že vo výhľadových plánoch do roku 2050 US kongres vyhlásil ciel znížiť aktivitu radónu v obydliach Američanov na 0,4 pCi/l, myslel som si, že to je megalomanstvo, ktoré možno v ich preglejkových domoch a pri ich podmienkach za dosť vysokú cenu pôjde dosiahnuť. (Američania stále merajú rádioaktivitu v jednotkách, ktoré na ich podnet ostatný svet opustil pred 50 rokmi. 0,4 pCi/l (pikokirí na liter) zodpovedá 15 Bq/m3 radónu 222. To je aktivita, ktorá sa dosť bežne vyskytuje vo vonkajšom vzduchu prírodného prostredia.) No u nás by niečo také asi nie išlo dosiahnuť, myslel som si.

Pán architekt Fero Lehocký na svojom blogu oznámil výsledky blowerdoor testu, (test tesnosti plášťa domu) uskutočnenom v dome, ktorý staval pre seba, pre svoju rodinu. K tým výsledkom som mal výhrady zo strany rizika prenikania radónu z podložia do interiéru. Test sa vykonával v ešte nedokončenej stavbe a tak bol priestor na reakciu na moje výhrady. Dohodli sme sa, že po dokončení stavby nasadíme do interiéru na ½ roka dozimetre RAMA RN. Na meranie došlo od pol zimy do konca mája. Mesiac a pol sme netrpezlivo čakali na výsledok. Medzi tým som sa dozvedel, že pán architekt si, tak ako väčšina individuálnych stavebníkov, pred výstavbou nedal zmerať radón vo vzduchu základových pôd a žiadne špeciálne ochranné opatrenia proti radónu pri zakladaní stavby neurobil. Fero bol neistý, ja zúfalý, ako mu len oznámim zlú správu? Konečne dorazil protokol o meraní, pozerám, kontrolujem či čísla súhlasia. Všetko sedí až na ten prekvapujúci výsledok. Na prízemí domu sú dve merané miestnosti, obývacia kuchyňa a detská herňa. 20 Bq/m3, 20 Bq/m3. Volám do laboratória, overujem si, či je ozaj všetko správne. Bolo. Tých 20 Bq/m3 je len radón zo stavebných konštrukcií, pri koeficientu ventilácie n asi 0,5 a pri rekuperácii tepla teda prakticky nebudú žiadne straty. Takú správu môžem s radosťou odoslať. To áno, ale vyvstávajú otázky, lebo tu máme stavby, kde tiež žiadne opatrenia nerobili a aktivity radónu lezú k tisícke Bq, a stavby, kde opatrenia robili a aktivity sa aj tak pohybujú nad 500 Bq/m3.

Vyjadrenie pána architekta, že nerobil žiadne opatrenia proti radónu nie sú povedzme tak úplne presné. Nerobil tie štandardne zaužívané v celej Európe a Amerike. Založenie svojej stavby pán architekt opísal na blogu „Zdravý dom” dá sa to vygúgliť. V skutočnosti použil 2 veľmi účinné opatrenia proti radónu, ktoré nie sú v súdobej literatúre spomínané. Ich synergická efektivita bola diskutovaná vo vedeckých štúdiách uskutočňovaných na modloch v 80´rokoch vo Švédsku. Štrková podložka a železobetónová platňa. Poviete mi, ale veď to je bežný štandard, to má každý nový dom. Súhlasím, má to každý nový dom, ale nie v tej kvalite, preto v tých ostatných domoch musia byť radónové izolácie, podtlakové drenážne systémy a aj tak sa bežne takých skvelých výsledkov v hotových stavbách rodinných domov nedosahuje. Štandard je 60 – 120 Bq/m3.

Stavba o ktorej hovoríme je založená na 60 cm hrubom zhutnenom štrkovom lôžku, ktoré na všetkých stranách asi o ½ metra presahuje pôdorys domu. Na štrkovom lôžku je 25 cm hrubá železobetónová platňa z vodu neprepúšťajúceho betónu. To samo o sebe by nijaký mimoriadne dobrý výsledok dať nemuselo. Tu pristupuje osobný faktor. Pán architekt staval svojpomocne a pán architekt je navyknutý odovzdávať kvalitnú prácu a kvalitnú prácu vyžaduje od seba i od pomocníkov. Isto, že len sám nebehal s žabou po štrku pri jeho zhutňovaní, sám nerozhŕňal betón pri odlievaní platne, ale istotne dohliadol na to, aby betónová zmes mala správnu konzistenciu a po uložení bola po čas tuhnutia správne ošetrovaná. Nie kvôli radónu, ale kvôli betónu, aby po stuhnutí mal predpísané vlastnosti, aby neprepúšťal vlhkosť, o tu mu šlo. Vodná pára je taký istý plyn ako radón. Keď betón neprepúšťa paru, ani radón neprejde. Tie výhrady, ktoré som mal k správe o Blowerdoor testu sa týkali vtedy neutesnených priechodov inštalácií cez platňu. Pred zakrytím podlahovými konštrukciami je starostlivo utesnili.

Neodporúčam nikomu opakovať Ferov experiment. Nie sme všetci tak precízni a podceňujeme starostlivosť o betónovú zmes pri odlievaní betónových konštrukcií. Stačí len väčší prebytok vody v zmesi, aby sa dobre rozlievala a výsledkom je pre plyny nádherne priepustný sinter. Chyby pri ošetrovaní betónu po čas tuhnutia vedú k prasklinám cez celú hrúbku konštrukcie. Cez celú hrúbku konštrukcie sa vytvoria praskliny pri nerovnomernom dosadaní stavby. Tie potom slúžia ako transportné dráhy pôdneho vzduchu s radónom do interiéru. Podobne i práca s hydroizoláciami vyžaduje precíznu profesionálnu robotu. Precízne vyhotovené detaily, pozdĺžne i etapové spoje, rohové napojenia a tiež správny výber hydroizolácie, aby bola schopná preniesť medzné deformácie.

O tom som vlastne ani dnes nechcel hovoriť. Chcel som povedať, že som bol prekvapený z toho, že ta americká predstava 0,4 pCi/l nie je ani v našich podmienkach tak nedosiahnuteľná ako som si na počiatku myslel. Keď sa to podarilo pánu architektovi v Trenčíne, prečo by to nie išlo i na iných stavbách.

Napriek tejto šťastnej udalosti i ďalej odporúčam stavebníkom pred zahájením zemných prací nechať si odborne vypracovať posudok rizika prenikania radónu zo základových pôd do interiérov a pri výstavbe sa pridržiavať overených postupov. Opísaný príklad ukázal, že to ide. Že na svojpomocnej stavbe môžeme dosiahnuť skvelých výsledkov.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:22

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163512x
Priemerná čítanosť článkov: 2771x

Autor blogu