Založ si blog

Radón na stránkach internetu

 

Najčastejšie sa na stránkach objavujú reklamné informácie firiem, vyrábajúcich hydroizolačné materiály ako sú asfaltové pásy, PVC fólie, stierkové a striekané hydroizoačné materiály, odporúčané ako protiradónové bariéry. Vo väčšine prípadov to boli vo svojej dobe užitočné informácie. Ochrana interiérov pred radónom je mladá disciplína a vyvíja sa len o niečo pomalšie ako IT. Preto mi najmä u tých reklamných informácií chýba dátum vystavenia alebo nejaký mechanizmus, ktorý by neaktuálnu správu aktualizoval alebo odstránil. Takmer všetky reklamy na protiradónové materiály trpia jedným základným nedostatkom, nedočítate sa v nich technické parametre, potrebné na navrhovanie opatrení. U fólií a asfaltových pásov to po novom je difúzny odpor, a tým je celá informácia bezcenná. Naviac výrobcom asfaltových pásov sa 20 rokov nedonieslo, že pásy s kovovou (Al) vložkou sa na protiradónovú ochranu neodporúčajú, lebo hliníková fólia sa trhá už pri malej deformácii a tým je bariéra celkom znehodnotená. U murovacích materiálov nie sú uvádzané koeficienty emanácie vztiahnuté na jednotkovú plochu konštrukcie. To tiež projektantom nijak nepomáha.

Druhé najčastejšie sú články firiem, poskytujúcich meranie pôdneho radónu, ktoré suplujú osvetovú činnosť, ktorú by mal vyvíjať Úrad verejného zdravotníctva, keď už mu Vláda SR v rozporu s požiadavkami Smernice rady 2013/59/Euratom zverila výkon funkcie príslušného orgánu radiačnej ochrany.

Podobný obsah majú vedecko popularizačné príspevky, nech už študentov alebo pedagógov matematicko-fyzikálnej fakulty UK (publikujú najčastejšie) a nebodaj existuje i 1 publikácia pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Každá z nich informuje, že radón nesmrdí ani nevonia, je všadeprítomný, prírodný, rádioaktívny, vzácny a v účinkoch druhý za fajčením. U tej poslednej informácie je potrebné sa zastaviť, lebo tak ako je podávaná by autori moli byť podozrievaný zo zavádzania. Či je radón prvý alebo druhý v indukcii rakoviny pľúc záleží na okolnostiach. Koeficient rizika rakoviny pľúc z fajčenia je väčší ako koeficient rizika nefajčiarov z expozície nízkej koncentrácii radónu. Asi takej, aká sa často vyskytuje v panelákoch a iných viac bytových domoch. V rodinných domoch býva koeficient rizika nefajčiarov z radónu často vyšší ako riziko z fajčenia. Bilancia chorobnosti ale vyznieva v neprospech fajčiarov, lebo sú tiež ľudia a riziko z radónu sa s rizikom z fajčenia sčíta. Naviac, riziko rakoviny pľúc fajčiarov tiež rastie s rastúcou expozíciou fajčiarov radónu, dokonca o veľa rýchlejšie ako riziko nefajčiarov. Dalo by sa povedať, že radón je viac problém fajčiarov ako nefajčiarov. Vyrovnáva sa to tým, že nefajčiarov je v radónu exponovanej Slovenskej populácii 3× viac.

Vráťme sa k pôvodnej téme i-radón. Informačný obsah internetových publikácií Slovenských autorov je chudobný. Prináša len dáta opísané z výročných správ UNSCEAR a WHO ktoré sa viažu k priemernej svetovej populácii. Preto všetky internetové informácie vyzerajú optimisticky. V skutočnosti obyvateľstvo Slovenskej Republiky žije v celkom špecifických podmienkach krajiny s dramatickou geologickou stavbou ktorá, ktorá sa so svetovým priemerom nedá porovnávať. Priemerná svetová aktivita radónu v obydliach má hodnotu asi 40 Bq/m3, Slovenská 175 Bq/m3 a to je riadny rozdiel. Potom samozrejme neplatí, že z radónu je len 14% ochorení rakovinou pľúc ale celých 75%, keď počítame i zvýšenie úmrtnosti fajčiarov vplyvom expozície radónu.

Všetci internetoví autori sa zhodujú v tom, že je potrebné sa pred radónom chrániť. Merači radónu núkajú svoje služby, čo je prvý krok preventívnej ochrany, ktorý vedie k tomu, že nebudú vznikať nové radónové expozičné situácie. Hovoril by som pravdu, ak by ich bolo 20 × viacej aby stíhali uspokojiť dopyt. Zákon o radiačnej ochrane 87/2018 Z.z. neustanovuje povinnosť merať radón stavebnej parcely pri výstavbe rodinného domu svojpomocou a tak ani dopyt nie je. Neskôr sa stavebníci pýtajú, aké stavebné materiály majú použiť, aby nemali radón, ako by nevedeli, že najväčšie nebezpečenstvo je v základovej pôde.

Prevencia je len jedna strana mince. Máme tu vyše 820 tisíc užívaných rodinných domov a približne taký istý počet bytov v osobnom vlastníctve ich užívateľov. Tam je na posúdenie radónovej situácie potrebné dlhodobé meranie integrálnym dozimetrom. Meranie stopovými detektormi poskytujú akreditované, väčšinou štátne laboratória. Slovensko také laboratórium nemá. Na trhu sú dostupné dva typy dozimetrov: český RAMARN a americký Radtrack2 poskytovaný nemeckým alebo švédskym laboratóriom. Jedná sa o dozimetrickú službu. Združenie pre reguláciu rizika z radónu distribuuje české dozimetre RAMARN na 3 – 12 mesačnú expozíciu a poskytuje konzultačnú a poradenskú podporu záujemcom o meranie.

Krátkodobé merania sa na posúdenie potreby vykonať nápravné opatrenia nehodia. Leda by sa meranie opakovalo niekoľko krát za sebou a vždy s výsledkom ukazujúcim na potrebu opatrenia.

Späť k téme, konečne sú tu príspevky tých najpovolanejších, lekárov a dokonca i popredných slovenských pľúcnych onkológov. Dozviete sa, že rakovina pľúc je z fajčenia, 10 z deviati prípadov, z pasívneho fajčenia a z exhalácií zo zafajčených múrov, potom z nezdravého stravovania sa, z požívania alkoholu a že pasívne fajčenie má bezprahový účinok. O radónu nič, a to je naša téma. To nie je nedostatok iba slovenských lekárov. I jedno z ústredných hesiel americkej EPA (US Agentúra pre životné prostredie) znie: „Nemáme radi lekárov, ktorí o radónu nehovoria, ktorí sa na radón nepýtajú!” A tu by sme mohli skončiť.

Je koniec roka, čas bilancovania, čas spomínania. Spomínam na blízkych a priateľov, ktorých mi v nedávnej dobe, tu na Slovensku rakovina pľúc vzala a tak ma napadlo pozrieť sa koľko ľudí tou chorobou odišlo za 27 rokov, čo máme neúčinné predpisy na ochranu proti radónu. Myslím na 13 484 žien z ktorých bolo 10 dievčat do 15 rokov, 20 mladých žien do 25 rokov, 60 do 35r., 367 do 45r., 2 134 do 55r., 3 262 do 65 r. a 7 630 mimo aktívny vek, myslím na 50 868 mužov, z ktorých bolo 16 juniorov do 25 r., 97 do 35 rokov, 954 do 45 r., 6 750 do 55 r., 15 304 do 65 rokov a 27 746 v dôchovom veku. Jedno väčšie mesto. Ak by úradníci verejného zdravia hneď od roku 1992 svoju úlohu vykonávali poctivo, mohla časť z nich, najmä z tých mladších žiť zdraví medzi nami.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164094x
Priemerná čítanosť článkov: 2781x

Autor blogu