Založ si blog

Zneužitie dát mobilných operátorov

Keď dva robia to isté, výsledok nemusí byť taký istý

Keď Vláda prijala návrh zákona o uvoľnení dát mobilných operátorov pre potrebu boja proti koróna vírusu, upozorňoval pán Pellegrini, ako človek znalý veci, že Úrad verejného zdravotníctva tak ako tak nebude vedieť s tými dátami pracovať, lebo na to nemá potrebných odborníkov ani technické vybavenie.

Už 26.3. som v príspevku napísal, že vieme o neschopnosti ÚVZ pracovať s digitálnymi dátami i v inej oblasti. Napísal som, že jediné riziko je, že tie dáta sa dostanú do rúk niekoho nepovolaného, kto bude s tými dátami vedieť narábať. Stalo sa. Včera o tom písal denník Pravda.

V českej republike tiež používajú dáta mobilných operátorov aby vyhľadali iné kontakty chorého, na ktoré si sám nespomína alebo je nepovažuje za rizikové. Potom cielene vyrazia preveriť vytipované osoby a otestovať ich. To je legitímna snaha prerušiť reťazce nákazy, ak to je ešte možné. Lebo ak dôjde ku krížení a sieťovaní reťazcov, metóda prestane byť užitočná.

Žiaľ. u nás nastal ten druhý prípad, tretia osoba zdravotníctvu poskytnuté dáta hulvátskym spôsobom zverejnila. Škrtneme všetky príslovky spôsobu, a verme, že nechcel vyvolávať paniku ani ostrakizovť chorého človeka, prepusteného do domáceho ošetrovania.

Po týchto informáciách márne volali samosprávy, aby mohli dotknutej rodine alebo osobe zabezpečiť primeraný a pre spoločnosť bezpečný servis. Vtedy ÚVZ ich žiadosť odmietol, s tým, že ochrana osobných údajov má i pri epidémii prednosť pred verejným zdravím. No zrejme to nie vždy platilo. Muž 44 prepustený do domáceho ošetrovania udal adresu pobytu v Banskej Štiavnici. V deň, kedy bolo zverejnené, že Banská Štiavnica má svojho 1. pacienta, napísala pani primátorka na Facebooku: ľudia nebojte sa, ten chorý sa na území Banskej Štiavnice nezdržiava.

Dobre, ale potom sa ťažko bez mobilných dát kontakty takého pacienta vyhľadávajú a epidémia sa šíri z nečakaného miesta ďalej. So znalosťou mentality národa som presvedčený, že takých prípadov je veľa. Potom racionálne využívanie dostupných informačných systémov je v záujme spoločnosti ako celku a že sa pritom prevalí kto sa s ktorou schádza bez vedomia manželky je asi slabý argument.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Ukrajina,

Škoda ukrajinských zbraní na zničenie Krymského mosta? Rusi si už našli iné vojenské trasy

07.05.2024 06:00

Organizácia Molfar sa pozrela na železničnú dopravu prúdiacu po Krymskom moste. Vyzerá to tak, že z vojenského hľadiska to nie je významný terč.

WC, toaleta, záchody

Britská vláda chce, aby v nových budovách v Anglicku boli povinne oddelené toalety

07.05.2024 05:55

Britská vláda chce uzákoniť povinnosť, aby v nových verejných budovách v Anglicku boli oddelené toalety pre mužov a ženy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164912x
Priemerná čítanosť článkov: 2795x

Autor blogu