Založ si blog

Ramsarčanom radón neškodí, nám áno

Nešťastie diskusií na verejných sieťach je to, že po niekoľkých vecných replikách diskusia skĺzne niekam, ďaleko od diskutovaného problému. V niektorých prípadoch sa to stane hneď v prvej replike.

Väčšina diskutujúcich sú mládežníci. To poznáte podľa pseudonymu pod ktorým vystupujú a podľa spôsobu vyjadrovania. Len nedávno som poznal, ako je možné sa v takom úsudku mýliť.

Napísal som príspevok o nedodržiavaní zákona o radiačnej ochrane pri obchodovaní s nehnuteľnosťami. Samozrejme tam padlo slovo „radón” hneď niekoľko krát, lebo toho sa to ustanovenie zákona týka. Mládežníckym spôsobom vstúpil do diskusie „tooleň”. Prišiel ma ohúriť kusými vedomosťami o lokalite Ramsár na severu Iránu. Písal som o Ramsáru a podobných lokalitách asi pred 2 rokmi. Lokalita sa vyznačuje tým, že v nej vyviera asi 9 prameňov horúcej vody s vysokým obsahom 226 rádia. Zrážaním rozpustených vápenatých solí vzniká travertín obohatený rádiem. Miestne obyvateľstvo si z takto rádioaktívneho travertínu stavia obydlia. Zaujímavé na tom je, že domorodé obyvateľstvo (menej ako 10 tisíc ľudí) je akosi k rádioaktivite imúnne. Ich zdravie popiera základný postulát radiačnej ochrany o bezprahovom lineárnom účinku ionizujúceho žiarenia. Preto je lokálna populácia predmetom intenzívneho vedeckého výskumu. Žijú v prostredí porovnateľnom s postčernobyskou rádioaktivitou zakázaných oblastí bez zdravotnej ujmy. Či to súvisí s istými genetickými anomáliami, ktoré boli u ramsárčanov pozorované nie je isté.

Desiatky vedeckých kolektívov sa zaoberajú účinkami prírodných rádionuklinov tak povediac normálnych oblastí sveta. Z ich štúdií vieme, že radón, ktorý sa koncentruje v interiéroch budov v rádovo nižších aktivitách ako v Ramsáru zvyšuje výskyt rakoviny pľúc svetových populácií. Potvrdzujú odôvodnenosť opatrení proti radónu v budovách a správnosť teorému bezprahových lineárnych účinkov žiarenia na zdravie ľudí.

Vytkol som mladému tuleňovi, že neporiadne čítal, že v príspevku išlo o nedodržiavanie zákona. Odpovedal, že zákon je prejav paranoje a ON sa cíti byť starý muž a docent a navrch všetkého, že pracuje so žiarením. Že by pani inžinierka Dubničková alebo pán doktor Jurina boli paranoidní, to by som nikdy nepovedal. Pri tvorbe zákona sa v rámci svojich možností držali Smernice rady 2013/59. Že by tvorcovia Smernice boli paranoidní sa podľa argumentácie v preambule tiež nedá povedať. Že je zákon 87/2018 Z.z. zlý neznamená že chyby sú z paranoje autorov. Plynú z nedostatku vedomostí o princípoch a postupoch modernej radiačnej ochrany. Na adresu pána docenta tooleňa treba povedať, že má právo zastávať názor hŕstky odborníkov o neplatnosti lineárneho a bezprahového účinku žiarenia ale príkladne Sarah Darby by s jeho názory na účinok nízkych dávok z expozície radónu v sídliskových obydliach (do 100 Bq/m3) a obydliach všeobecne určite polemizovala. Už v roku 2009 predložila odbornej verejnosti silné experimentálne potvrdené argumenty o nebezpečnosti dávok z expozície aktivitám radónu nižším ako 100 Bq/m3. Na základe toho SZO (WHO) odporúča hodnotu 100 Bq/m3 ako referenčnú úroveň objemovej aktivity radónu v obydliach a na pracoviskách. Referenčná úroveň nie je limit ale horná hranica optimalizácie rizika.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 162461x
Priemerná čítanosť článkov: 2754x

Autor blogu