Založ si blog

Tropickú siestu mi narušil nárast radónu v dome

Streda poobedie, vraj jeden z posledných tropických dní tohto roku na Slovensku. Horúco, nič sa mi nechce robiť, vylihujem. Zvoní telefón, dvíham slúchadlo predstavujem sa menom a dodávam Združenie pre reguláciu rizika z radónu. I pani na druhom konci sieti sa predstavila. Určite to tiež poznáte, to meno ako by rovno druhým uchom vyletelo von. Žiadna stopa. V hlase tej ženy cítim nervozitu. Chce niečo ohľadom radónu v dome. Hádam meranie. Meranie to nie je, oni už výsledky majú. Lovím v pamäti, či sme niekomu v ostatnom čase poslali špatnú správu bez náležitého poučenia, čo robiť ďalej. Stať sa to môže ale?

Nie, ne ide o naše meranie dozimetrami RAMARN. Pýtam sa, či majú výsledky z Nemeckého laboratória firmy Radonova, (núkajú dvojicu dozimetrov Realtrack2 za 60 €). Nie, Realtrack to neboli. Oni si kúpili meradlo za 200 € a keď vetrali, tak ako v týchto dňoch všetci, mali aktivitu 80 Bq/m3. Teraz boli 3 dni preč, nevetrali a majú 350 Bq/m3. A teda ONI okamžite potrebujú opatrenia.

Z hlasu sa dali vycítiť vážne obavy a ľudia skúsený v radiačnej ochrane vedia, že to nie je nič dobré, že tie obavy môžu iracionálne rásť. Snažil som sa tu pani upokojiť, a vysvetliť je, že tých 350 Bq na Slovensku nie je nič tak dramatické. Že také hodnoty je samozrejme potrebné regulovať, ale že v takých a ešte horších podmienkach žije asi polovina šťastných majiteľov rodinných domov, a ich situácia je netrápi a neprejavujú záujem ani o dozimetre za 15 eur. Dohodli sme sa, že mi pošle výsledky meraní, náčrtok pôdorysu domu a typ merača, ktorým tie merania uskutočnili.

Netrúfam si o tom merači ani len špekulovať, lebo podľa všetkého dáva aktuálnu hodnotu OAR a za tu cenu je snáď len na Amazonu dostupný Airthings Wave. Airthings Wave Plus je možné prepojiť s riadiacou jednotkou domácej vzduchotechniky a vo vybraných miestnostiach udržiava nízku hodnotu OAR, vlhkosti vzduchu, CO2 a totálneho organického uhlíka. To všetko za 270 €. Ceny Elektetov, meračov priemernej OAR za 5 dní, nepoznám. Taká hodnota ale nie je vhodná na posúdenie rizika a vypracovanie podkladov pre regulačné nápravné opatrenia.

Neviem, trpezlivo čakám na email.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 162743x
Priemerná čítanosť článkov: 2758x

Autor blogu