Založ si blog

Radiačná ochrana pre ľudí ale poučiť sa môžu i úradníci OOPŽ ÚVZ SR

Čas od času mi volá niekto z mojich známych i cudzí ľudia, ktorých kvalifikácia zasahuje až na styčnú hranu ich profesie s oblasťou rádioaktivity a i ľudia , ktorí si myslia, že s rádioaktivitou nemajú níč spoločné ale nezisťujú ich správy v novinách a iných, i elektronických médiách.

Mať i len maličký strach z rádioaktivity je pre ľudí zle nedobre. Pre profesionálov veľmi zle, ale nekritická nebojácnosť je úplná katastrofa. A teraz si vyber!

Prosím, je to celkom inak. Malé množstvo rádioaktivity, nie, to nie je pravda. Veľké množstvo rádioaktivity je roztrúsené v maličkých koncentráciách vo všetkých horninách na planéte Zem a takisto na všetkých ostatných planétach vesmíru. Nie je teda kam sa pred ňou skryť a tak ostaneme pokojne doma a naučme sa ako s ňou vychádzať v dobrom.

Keď Wilhelm Konrád Röentgen objavil zdroj umelej rádioaktivity, svetová verejnosť bola fascinovaná prístrojom, ktorý umožnil náhľad do ľudského tela bez použitia skalpelu. To samozrejme bola veľká vec, ale čoskoro sa ukázalo že to nie je zadarmo. Už 30 rokov po vynálezu si lekári používajúci Röentgenov prístroj založili výbor na rádiologickú ochranu, výbor, ktorý bude určovať pravidla, ako s tým zázrakom bezpečne pracovať, lebo sa u nich mimoriadne často začali objavovať nádorové ochorenia. Také, ako sa nie často vyskytovali u ostatných ľudí.

Štúdium vyžarovania svetla niektorými látkami vo zväzku Röntgenových lúčov viedlo k objavení prirodzenej rádioaktivity uránu a neskôr celého radu ďalších rádionuklidov v prírodných mineráloch. Bola to veľká vzpruha pre vtedy upadajúcu fyziku, ktorá sa zdala byť ukončenou vedou. Zdalo sa, že už nie je čo nové objavovať. Vtedy nikto, ani ti najväčší vizionári nevedeli, kam skúmanie rádioaktivity posunie Fyziku o 100 rokov.

Atómové zbrane sú samozrejmosťou našej doby, rovnako ako jadrová energetika, ktorá sa pozvoľna stáva dominantným zdrojom elektrickej energie, bez ktorej si už ani nevieme život predstaviť. Skúšky stále silnejších atómových bômb a zopár nešťastí na zariadeniach komplexu jadrovo energetického priemyslu dalo vzniknúť hnutí Greenpeace, ktorého aktivisti organizovaním masových akcií vyvolávajú neprimerané obavy verejnosti zo všetkého, na čo ukážu. Tak sa organizujú protestné akcie proti uránovému geologickému prieskumu, proti výstavbe jadrových elektrární i proti už len vyhľadávaní vhodnej lokality na úložisko rádioaktívnych a jadrových odpadov.

Za 100 rokov tiež pokročil vývoj Röntgenova prístroja a objavili sa ďalšie žiarivé diagnostické techniky, ktoré už nie sú nebezpečné pre zdravotnícky personál, lebo je pri ich aplikácii v úkrytu, ale pri nadužívaní sa stávajú nebezpečné pre pacienta. Varovný prst dvíhajú len ICRP, ale tých najmä na Slovensku takmer nikto nepočúva. Zmeny životného štýlu spojené s tým, že práca veľkej časti ľudí sa presunula z otvorenej prírody, dvorov a nádvorí do budov. Stúpla cena tepelnej energie a tak ľudia utesnili všetky škáry, ktorými by mohlo drahocenné teplo z ich obydlí unikať a minimalizovali výmenu vzduchu v interiéroch budov. Tieto zmeny vedú k hromadení radónu v budovách. Radón je rádioaktívny a jeho dcérske produkty vytvárajú alfa rádioaktívne aerosóly, ktorých vdychovanie môže spôsobiť a preukázateľne spôsobuje rakovinu pľúc, viac fajčiarom, menej nefajčiarom, ale tých zas je 3× viacej a tak to vyjde rovnako. Sme prví v koncentráciách radónu v budovách a prví v rakovine pľúc.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164045x
Priemerná čítanosť článkov: 2780x

Autor blogu