Založ si blog

Zneužitie dát mobilných operátorov

Keď dva robia to isté, výsledok nemusí byť taký istý

Keď Vláda prijala návrh zákona o uvoľnení dát mobilných operátorov pre potrebu boja proti koróna vírusu, upozorňoval pán Pellegrini, ako človek znalý veci, že Úrad verejného zdravotníctva tak ako tak nebude vedieť s tými dátami pracovať, lebo na to nemá potrebných odborníkov ani technické vybavenie.

Už 26.3. som v príspevku napísal, že vieme o neschopnosti ÚVZ pracovať s digitálnymi dátami i v inej oblasti. Napísal som, že jediné riziko je, že tie dáta sa dostanú do rúk niekoho nepovolaného, kto bude s tými dátami vedieť narábať. Stalo sa. Včera o tom písal denník Pravda.

V českej republike tiež používajú dáta mobilných operátorov aby vyhľadali iné kontakty chorého, na ktoré si sám nespomína alebo je nepovažuje za rizikové. Potom cielene vyrazia preveriť vytipované osoby a otestovať ich. To je legitímna snaha prerušiť reťazce nákazy, ak to je ešte možné. Lebo ak dôjde ku krížení a sieťovaní reťazcov, metóda prestane byť užitočná.

Žiaľ. u nás nastal ten druhý prípad, tretia osoba zdravotníctvu poskytnuté dáta hulvátskym spôsobom zverejnila. Škrtneme všetky príslovky spôsobu, a verme, že nechcel vyvolávať paniku ani ostrakizovť chorého človeka, prepusteného do domáceho ošetrovania.

Po týchto informáciách márne volali samosprávy, aby mohli dotknutej rodine alebo osobe zabezpečiť primeraný a pre spoločnosť bezpečný servis. Vtedy ÚVZ ich žiadosť odmietol, s tým, že ochrana osobných údajov má i pri epidémii prednosť pred verejným zdravím. No zrejme to nie vždy platilo. Muž 44 prepustený do domáceho ošetrovania udal adresu pobytu v Banskej Štiavnici. V deň, kedy bolo zverejnené, že Banská Štiavnica má svojho 1. pacienta, napísala pani primátorka na Facebooku: ľudia nebojte sa, ten chorý sa na území Banskej Štiavnice nezdržiava.

Dobre, ale potom sa ťažko bez mobilných dát kontakty takého pacienta vyhľadávajú a epidémia sa šíri z nečakaného miesta ďalej. So znalosťou mentality národa som presvedčený, že takých prípadov je veľa. Potom racionálne využívanie dostupných informačných systémov je v záujme spoločnosti ako celku a že sa pritom prevalí kto sa s ktorou schádza bez vedomia manželky je asi slabý argument.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164110x
Priemerná čítanosť článkov: 2782x

Autor blogu