Založ si blog

Meranie radónu v obydliach Slovenska

Merania, z ktorých mohli mať ľudia priamy úžitok boli na celom Slovensku vykonané len v asi 90 objektoch z 820 tisíc užívaných rodinných domov. Dr. Iveta Smatanová v rámci spoločného projektu VEGA (číslo neviem) SAV a katedry geofyziky UK v Zázrivej a ešte dvoch dedinách prostredníctvom aktivity radónu v obydliach sledovala tektonickú líniu (30 domov). V obciach Veľký Ďur a Dolný Pial pri Mochovciach študentka katedry jadrovej fyziky a biofyziky UK Bcl. Alžbeta Brisudová v rámci projektu VEGA č.1/0213/18 overovala metódu vyhľadávania domov s vysokou aktivitou radónu v interiérovom vzduchu, s využitím výsledkov terénnych prieskumov na stanovenie radónového indexu stavebných parciel (32 domov, ukazuje sa, že metóda je úspešná). Združenie pre reguláciu rizika z radónu v rámci projektu „Sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”, hradeného účastníkmi projektu, majiteľmi domov, doteraz preskúmalo 28 objektov. Takmer polovina doterajších výsledkov meraní sú hodnoty pod referenčnou úrovňou. Podiel objektov s vyššou aktivitou ako 300 Bq/m3 je nadpolovičný. Vo viac ako ¼ domov je referenčná úroveň prekročená niekoľkonásobne a tu nastáva problém.

Som si istý, že sme vyviedli ľudí na správny chodníček, ale ten je ešte neprešliapaný, zarastený tŕnistým krovím v ktorom teraz trčíme a hľadáme cestu ďalej.

Situácie, kde je aktivita radónu nižšia ako referenčná úroveň ale vyššia ako 100 Bq/m3 sa zvyčajne dá vyriešiť zvýšením ventilácie postihnutých miestnosti, čo si majiteľ objektu vie vyriešiť sám. Stačí zavolať firmu, ktorá mu montovala plastové okná a požiadať ich, aby mu do okien dodatočne namontovali mikroventilačné štrbiny a upravili infiltráciu na koeficient n = 0,5. Autor dostupnej odbornej literatúry, prof. Martin Jiránek je toho názoru, že úpravou infiltrácie vonkajšieho vzduchu sa dajú riešiť expozičné situácie až do 500 Bq/m3. Buďme opatrnejší.

Problém nastáva, keď priemerné aktivity radónu prekračujú referenčnú úroveň niekoľko násobne. Americký, anglický a Švédsky systém ochrany takých majiteľov domov odkazuje na špecializované stavebné firmy. Zvyčajne sa jedná o malé firmy, partie o niekoľkých mužoch, vybavené silným odborným potenciálom, podporeným špeciálnymi technológiami. Tie firmy vznikli pod tlakom spoločenského dopytu. V Amerike proces urýchlili štátnou podporou. Na Slovensku Štátny zdravotný ústav, premenovaný na Štátny špecializovaný zdravotný ústav a konečne na Úrad verejného zdravotníctva SR (stále ti istí ľudia), 30 rokov uplatňuje voči radónu v obydliach pštrosiu politiku. Nie je schopný pre ľudí zabezpečiť cenovo prijateľné merania radónu v súkromných obydliach a na udržanie svojej radónovej hegemónie voči ZRRR, pre program Sebaobrana používa lži a zavádzanie a nabáda potenciálnych účastníkov programu k porušovaní zákona 87/2018 Z.z.. Z toho istého dôvodu sa na stavebných školách o ochrane ovzdušia interiérov pred radónom nevyučuje a preto stále vznikajú nové expozičné situácie s násobne prekročenou referenčnou úrovňou. Preto tie špecializované firmy stále nemáme.

Nakoľko sme národ domácich kutilov, vieme i tieto zložité situácie riešiť svojpomocne. Pravda, po preštudovaní odbornej literatúry, ktorá taký postup veľmi dôrazne neodporúča, lebo sa od zhotoviteľov vyžaduje precízna profesionálna práca. Napriek tomu to tak teraz riešime v domoch v Banskej Štiavnici. Ide to pomalšie, ale nateraz nie je iné východisko.

Až budú nie desiatky ale stovky zistených prípadov prekročenia referenčnej úrovne, vzniknú tie špecializované firmy i u nás, i bez pričinenia ÚVZ SR.

Len je potrebné aby si majitelia rodinných domov uvedomili, že riziko z radónu tu je. Je nad referenčnou úrovňou, s ktorou ÚVZ nesprávne zachádza ako s limitom, a je i pod referenčnou úrovňou. Preto ZRRR odporúča svojpomocne regulovať koncentrácie radónu pod hodnotu 100 Bq/m3 ak to je s použitím rozumných nákladov možné.

Prvým krokom ochrany je dlhodobé monitorovacie meranie, lebo chráni sa len ten, kto o riziku vie. Program Sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach je určený na podporu tých, čo chcú chrániť pred radónom seba a svoju rodinu. Treba začať. O podrobnostiach programu Sebaobrana si môžete prečítať tu: https://sites.google.com/site/zdruzeniepreregulaciurizikazrn/home

Pridajte svoj názor, pýtajte sa, zapojte sa do programu, trebárs len verbálne, keď nemáte odvahu oboznámiť sa s vlastnou realitou.

 

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163982x
Priemerná čítanosť článkov: 2779x

Autor blogu