Založ si blog

O zákonu 87/2018 Z. z. sa nič dobré povedať nedá

Keď som sa pred 3 rokmi vyjadroval k zákonu o radiačnej ochrane, stále som v kútiku duše držal nádej, že tentokrát to dopadne dobre, lebo musí prejsť notifikačným procesom. Požiadavky Smernice 2013/59 boli v oblasti radónu k obyvateľstvu veľmi ústretové a organizácia Národného akčného plánu pre radón vyzeral nádejne. Hlavný štátny odborník na problematiku radónu a tvorkyňa zákona mi pri MPK vzali chuť ďalej sa problematikou zaoberať. Pripomienky Združenia pre reguláciu rizika z radónu bez argumentov zmietli zo stola a vysvetlili všetkým prítomným, že ľudia žiadnu podporu nemajú očakávať a 4 roky, ktoré boli na transformá

ciu Smernice do Slovenskej legislatívy že nechali len tak uplynúť. Výsledkom 1,5 ročnej práce úradníčky bez akýchkoľvek skúseností s tvorbou právnych predpisov je zákon 87/2018 Z.z. Z hladiska odbornej kvality je o niekoľko poriadkov horší ako som očakával a nesplňuje niektoré fundamentálne požiadavky smernice (článok 76 Príslušný orgán). Myslím, že notifikujúci úradník tak ako mnoho domácich odborníkov si povedal, takú zlátaninu čítať nemusím a pleskol tam pečiatku, NOTIFIKOVANÉ. Lebo tak zlý ten zákon je.

Teraz si ukážeme ako je postavená ochrana ľudí pred radónom v zákonu 87/2018. V § 130 je definovaná referenčná úroveň radónu v budovách hodnotou 300 Bq/m3. Z nasledujúceho textu vyplýva, že s referenčnou úrovňou sa má zaobchádzať tak , ako by to bola zásahová úroveň alebo limit, lebo vedomosti úradníkov radiačnej ochrany ustrnuli na úrovni Publikácie 65 (ICRP 1997). To má vážna dôsledok, lebo referenčná úroveň v poňatí súčasnej radiačnej ochrany je horná hranica optimalizácie rizika. Expozícia ľudí nad touto hranicou nemá existovať a všetky expozičné situácie pod touto úrovňou majú byť optimalizované na hodnotu tak nízku, ako ide za rozumné peniaze dosiahnuť. Referenčná úroveň  300 Bq/m3  predstavuje ročnú efektívnu dávku asi 14 mSv z ktorej riziko rakoviny pľúc je 7,7×10-3 a to je 7× viac ako je riziko rakoviny pľúc z fajčenia.

Vykonali sme v ZRRR analýzu dvoch dostupných štúdií distribúcie radónu v obydliach ľudí na Slovensku a zistili sme, že ani druhá požiadavka Smernice nie je zákonom splnená, lebo smernica hovorí, že zákon má pred expozíciou radónu  chrániť podstatnú časť obyvateľstva. Graf Radón v obydliach SR ukazuje veľmi pravdepodobné rozloženie OAR v obydliach. Modrá krivka sú viacbytové domy (činžiaky a paneláky), hnedá krivka rodinné domy. Na zvislej ose je relatívna početnosť bytov, na vodorovnej objemová aktivita radónu. Vidíme, že pod referenčnou úrovňou sú všetky byty vo viacbytových domoch a asi 75 % rodinných domov. Vážení, to ale nie je dôvod k radosti, lebo nás čaká optimalizácia. Optimálna hodnota v bytových domoch leží medzi 20 a 60 Bq/m3 a v rodinných domoch v intervale (50; 120) Bq/m3. Tretí veľmi vážny nedostatok zákona 87/2018 je, že naďalej keď nie podporuje, tak toleruje výstavbu nových domov bez cielenej preventívnej ochrany pred prenikaním radónu z podložia do interiérov.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164775x
Priemerná čítanosť článkov: 2793x

Autor blogu