Založ si blog

Dve tretiny ľudí dostáva rakovinu náhodou

nazval Pred časom Pavel Čekan článok v Plus JEDEN DEN a rozhovoril sa o perspektívach jeho veľmi zaujímavej práce. Vyvíjajú testovacie látky na rozpoznanie rakovinových buniek prsníka a pankreasu a ich vlastností, ktoré umožnia individuálne spresniť liečebný postup, ktorý pochopiteľne prinesie o veľa lepšie výsledky ako štandardné nešpecifické postupy.

Na príspevku ma zaujal titulok a tak som sa autora opýtal ako to myslel s tými 2/3 rakoviny len tak náhodou. Odpovedal ihneď, to sú výsledky najnovšej správy vedeckého teamu Harvrdskej univerzity: 66% chybná replikácia DNA, 29% vonkajšie vplyvy (fajčenie, obezita, slnečné žiarenie …), a 5% dedičnosť.

Tej správe sa nedá nič vytknúť, lebo vedci študovali príčiny ochorenia rakovinou pľúc. Štúdium príčin chybnej replikácie DNA nebolo predmetom ich výskumu. Preto sa v správe nepíše nič o expozícii priedušiek a pľúcneho tkaniva radónu a jej dôsledkoch.

Vo vyvolanej facebookovej diskusii. Zaznelo všetko možné, i že k chybným replikáciám DNA v ľudských organizmoch dochádza najmä v dôsledku staroby. O vplyvu ionizujúceho žiarenia ani zmienka. Facebook nie je vedeckým kolbišťom ale dotvára skreslené povedomie verejnosti o príčinách často vážneho smrteľného ochorenia.

Z takej správy nemá radosť americká Agentúra pre životné prostredie (EPA) a my v Združení pre reguláciu rizika z radónu (ZRRR) tiež nie. Najmä ak ju vypustí uznávaný mienkotvorný odborník. Ľuďom na Facebooku nezáleží na tom, že jeho odbornosť je na míle vzdialená od rádiologickej ochrany. EPA, rovnako ako ZRRR, sa snažia aktivovať ľudí k sebaobrane, k cieleným preventívnym krokom proti radónu v ovzduší obydlí aby k chybnej replikácii DNA a vzniku rakoviny pľúc, vyvolanej alfa žiarením dcérskych produktov premeny radónu, dochádzalo čo najmenej.

V ovzduší každej budovy sa nachádza určité množstvo radónu a aerosólov alfa rádioaktívnych dcérskych produktov postupnej premeny na 206 olovo. V niektorých obydliach tak málo, že nestojí zato sa reguláciou hladiny radónu zaoberať ale vo viac ako 50 % obydliach je regulácia koncentrácie radónu rozumným riešením a asi v 15% obydlí, najmä v rodinných domoch, je zásah na zníženie hladiny radónu veľmi potrebný.

Spoľahlivú informáciu o koncentrácii radónu v ovzduší obydlia získate len dlhodobým (1/4 – ½ ročným) monitorovaním. Potrebné dozimetre sa dajú získať na dvoch adresách. Radonova.de núka elegantné americké dozimetre Radtrack2. Dozimetre RAMARN spoľahlivo slúžia už vyše 40 rokov v škatuľke na margarín. Na Slovensku je distribuuje ZRRR. Bližšie informácie získate na adrese <zrrr.akademicka@gmail.com>. Ak nevieš koľko radónu v byte máš, riešením je meranie.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163352x
Priemerná čítanosť článkov: 2769x

Autor blogu