Založ si blog

Nemám ich rád

Pána doktora Bukovského v terajšej dobe nemá nikto rád. Niektorí ľudia sa nazdávajú, že zľahčuje rizika z epidémie CoV-2-SARS. Ja ho nemám rád už dávnejšie, to sa ešte o CoV-2 nikomu ani nesnívalo. Je to už niekoľko rokov čo sa vo svojej publikácii vyjadroval k príčinám rakoviny pľúc v Slovenskej populácii. Vymenoval všetko počnúc fajčením, cez prejedanie sa tučným mäsom, stres, nedostatok pohybu a alkoholizmom končiac. Na radón v ovzduší budov, ktorý je na Slovensku zodpovedný za 50% prípadov rakoviny pľúc a je SZO (WHO) uznaným 2. najsilnejším pľúcnym karcinogénom pre celú svetovú populáciu, účelovo zabudol. Termín „nemám rád” zrejme nie je úplne na mieste, lebo môj pomer k nemu nijak nesúvisí s osobným citovým vzťahom, ani žiadna iná emócia, nenávisť, zášť, odpor v tom vyjadrení nie je. Ide o vážny názorový rozpor, lebo v žiadnom prípade nie je pravda, že deväť z desiati prípadov rakoviny pľúc je z fajčenia, ako je ustanovené zákonom na ochranu nefajčiarov v §4. Z toho istého dôvodu „nemám rád” pána doktora Beržinca, uznávaného popredného pľúcneho onkológa. Dôvod je taký istý, profesijný, názorový. Nie som v tom sám lebo jedno z nosných hesiel boja proti rakovine pľúc americkej Agentúry pre životné prostredie (EPA) znie: „Nemáme radi pľúcnych lekárov, ktorý sa pacientov nepýtajú na radón v obydlí!” Ale americké heslá som tiež čítal až neskôr ako sa pán doktor Beržiniec rozprával iba o rakovine pľúc z fajčenia. Radón v obydliach v žiadnom prípade. Fajčenie z druhej a tretej ruky hej. Žiaľ, Slovensko je radónová krajina nech sa to pánom doktorom páči alebo nie, a najvyššia priemerná aktivita radónu v ovzduší budov v Európe to jasne dokazuje. Prvenstvo v rakovine pľúc je toho dôsledkom, lebo vo fajčení obyvateľstva sme s našimi 20% fajčiarov hlboko pod Európskym priemerom.

Prečo o tom píšem? Na You tube má pán doktor Bukovský zopár relácií. Neprezrel som si všetky ale napríklad „Koróna, mágia, klamstvo, testy” stojí za to tých 25 minút obetovať (ostatné sú dlhšie). Keď si divák odpustí emotívny náboj, ktorý je v ňom á priory vyvolaný diskusiami o nepotrebnosti a až nebezpečnosti epidemiologických opatrení proti Covid-19, vedených na Facebooku a v adresných alternatívnych médiách zistí, že relácia má jasné ciele. Priviesť politické vedenie a ľudí s prirodzenou autoritou k racionálnemu riešení danej epidemiologickej situácie a zbaviť ľudí zbytočného strachu, zúfalstva a stresu, ktoré vedú k nerozumnej revolte proti epidemiologickým opatreniam a emotívnemu odmietaní vakcíny, ktorú navyše ešte nikto nenúka, lebo nie je k dispozícii.

Je isté, že vakcína bude, problémy budú s dostupnosťou. Väčšinou sa musí transportovať a skladovať pri hlbokom chladu, príkladne pri -70 °C, Takže to nie je ako s vakcináciou proti chrípke, tu máte recept skočte si dole do lekárne a hneď sa vráťte, ja vám to pichnem. Je tu ďalší problém, cena. Terajšie odhady cenových relácií ako najdrahšiu ukazujú americko-nemeckú vakcínu, ktorá navyše má tie najvyššie požiadavky na teplotu skladovania a prepravy, a najlacnejší sa ukazuje Ruský Sputnik, ktorý nesie podobne ako Čínska vakcína stigma pôvodcu, totalitného a nepriateľského štátu, ako by to malo vplyv na jej medicínsku hodnotu. Odstrediví alebo prezieraví Maďari si zopár (tisíc) dávok Sputnika objednali na testovanie. Podľa madam M bude pre Európsku úniu povinná ta Nemecká, veď je ich a je najdrahšia.

Začal som o radónu o radónu skončím. Covid skôr či neskôr ustúpi. Nech už vplyvom vakcinácie obyvateľstva alebo vymizne ako iné pandémicke choroby. Rakovina pľúc ostane, lebo fajčenie napriek marginalizácii fajčiarov sa pozvoľna rozširuje a účinky radónu vieme len obmedziť, v žiadnom prípade úplne vylúčiť. Vzťahy s lekármi? Poznal som osobne celý rad významných prevažne českých onkológov. Žiaľ v čase, kedy sa účinky radónu začínali študovať. Viem, že ich práca je psychicky ťažká, lebo až veľmi často sa musia bezmocne sústrediť na dôstojný odchod pacienta z tohto sveta, ako ho vyliečiť, lebo iným spôsobom mu pomôcť nevedia. K ich frustrácii prispievajú senzácie chtiví novinári bombastickými správami o úžasných výsledkoch liečenia rakoviny pokusných zvierat, ako by tie preparáty, lieky, boli už zajtra k použití v každej onkologickej ambulancii a pacienti sa cítia podvedení, že také nedostávajú.

Keď každý druhý pacient je fajčiar, mizne chuť hovoriť o nejakej inej, celkom novej, len 40 rokov (v Československu 48) známej príčine ochorenia baníkov. Veď kto vie, ako je overená. Lekári, tak ako iní špecialisti, nečítajú vedecké publikácie z oblasti radiačnej ochrany. My naopak veľmi nečítame lekársku odbornú literatúru. Problém je v tom, že ten radón tu je a na rozdiel od fajčenia sa častejšie prejavuje malobunkovou formou rakoviny pľúc.

Zákon NR SR 87/2018 Z.z. o radiačnej ochrane je za uplynulých 27 rokov najslabší predpis radiačnej ochrany, aký sme za čias samostatného Slovenska mali. Ľudia , ktorí sa v problematike vyznajú hovoria o sabotáži a čo sa týka ochrany ľudí pred radónom, som o sabotáži presvedčený. Regulačným orgánom radiačnej ochrany je Úrad verejného zdravotníctva, na čele ktorého už 4 roky stojí verejnosti od začiatku pandémie dobre známy pán doktor Ján Mikas. Vo vedení Odboru ochrany zdravia pred žiarením urobil na začiatku tohto roku 2020 rázne personálne zmeny, o ktorých predpokladáme, že prinesú pozitívne výsledky. Do čela Odboru postavil mladú doktorku prírodných vied, Veroniku Drábovú a my veríme, že to bola šťastná voľba. Veď meno Drábová sa tak veľmi osvedčuje na čele Českého regulátora radiačnej a jadrovej bezpečnosti. Prečo by nesvedčilo i Slovensku?

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 162741x
Priemerná čítanosť článkov: 2758x

Autor blogu