Založ si blog

Bystričania išli do ulíc

Viete ako to je keď zub bolí, jazyk na nej stále naráža. Podobne sa mi myseľ stále obracia k protestom proti Igorovi, proti opatreniam, proti obmedzeniam, ktoré z toho vyplývajú, proti hospodárskym dôsledkom opatrení a ozývajú sa hlasy o trestnej zodpovednosti premiéra. Dokonca sa objavujú udania na premiéra, našťastie nie anonymné a tiež rozhorčenie spoločnosti pospolitej, lebo ten Matovič verejne pochválil cigánov, ako vzorne znášali útrapy karanténnych opatrení, ako by nebolo viac tých bielych, čo tiež trpeli.

Núti ma to uvažovať o tom, či ti ľudia rozmýšľajú a keď, kde berú argumenty pre svoje názory, a akú váhu tie argumenty majú.

Vyšetrovanie, na koľko prišli opatrenia, a od koho a za koľko sa nakupovali ochranné pomôcky, a či ich nebolo možné kúpiť lacnejšie, to je i keď podrazácka, ale legitímna karta opozície.

Sú tu iné problémy spojené s karanténou a tak ma napadlo, či v poradu Ide o pravdu so Zuzanou Mrtinákovou naozaj išlo len o pravdu, alebo sa tam trochu prihrievala i iná polievočka? Pani Zuzana mala ako hosťa Jána Baránka. Kultivovaný prejav hosťa vzbudzoval dôveru, až do tej chvíle, keď prišlo na jeho priateľa , veľkopodnikateľa z Košíc, ktorý teraz musel prepustiť 800 zamestnancov. To ma prinútilo zbystriť pozornosť a chytro si v hlave prehrať všetku tu predchádzajúcu argumentáciu. O citovanom podniku a podnikateľovi neviem nič a ani sa nechcem vyjadrovať k jeho podnikaní ale k logistickým pomerom v tomto čase. Keď vyrábaš, potrebuješ suroviny a potrebuješ exportovať výrobky (bol spomenutý Chrysler) a v kritickom čase bola cezhraničná doprava zastavená v celej Európe. Nie iba v EU. Vyrábať na sklad sa dlho nedá, lebo sa minú zásoby surovín a výrobky ostanú nezaplatené v sklade. Zastaviť výrobu by museli tak ako tak.

Zaznel tam vážnejší problém, hovorilo sa o mŕtvych v dôsledku neposkytnutia akútnej lekárskej starostlivosti. Áno tie prípady sa naozaj stali, len neviem, či a koľko ich skončilo tragicky. Obviňovať z toho Matoviča je nezmyselná politická manipulácia. Ale všetky takéto prípady by sa mali vyšetriť a podľa stupňa závažnosti dôsledkov exemplárne potrestať tých, čo v krízovej situácii uplatnili výhradu svedomia alebo odmietli poskytnúť lekársku starostlivosť ľuďom v ohrození života alebo trvalého poškodenia zdravia.

Ostatná protimatovičovská argumentácia bola zhodná s všeobecne preberanou na facebooku a vo všetkých internetových novinách.

Za povšimnutie stojí protivládna demonštrácia v Banskej Bystrici. Oficiálne médiá ju nezaznamenali ale máme šťastie. V BB býva novinár na dôchodku, pán Ľubomír Motyčka, ktorý nám profesionálne amatérsky pripravené protestné podujatie zachytil. Autentickosť podtrhávajú i typické transparenty. Skasírovaná posteľná plachta a hrubý fix stačili na zverejnenie požiadaviek protestujúcich. Pozrime sa , čo ich trápi: Nesúhlasia s karanténou, ďalej s nosením rúšok, s obmedzovaním slobody pohybu a prejavu, nesúhlasia s povinnou vakcináciou ani s migrantmi nesúhlasia, napriek tomu, že ich názory nepoznáme, ani s korónou nesúhlasia a heliológovia sa bez je štúdia neobídu, a ani 5G sieť nechcú, čo asi bude problém, lebo pokrok v komunikačných technológiách nezastavíš. Na základe ich nesúhlasu s uvedeným vyzývajú Matoviča k odstúpení. Pán Motyčka odhadol počet účastníkov na 150 osôb, a konštatoval, že si mohli zadovážiť kvalitnejší megafón.

Ja prosím nechcem spochybňovať ani zosmiešňovať týchto 150 odvážnych ľudí, ktorí sa zišli bez mediálnej a umeleckej podpory na námestí aby vyjadrili svoje rozhorčenie, i keď ich argumentácia sa mi v tomto prípade zdá nepodložená a v niektorých prípadoch smiešna.

Sú veci o ktorých sa diskutovať k osobe Igora

Matoviča dá. Príkladne pán doktor Murín mu odkazuje, že ozajstný premiéri neplačú za žiadnych okolností, najmä pred televíznymi kamerami nie. Pán Mikloško mu zas vyčíta nedôstojne uvoľnené vystupovanie a na premiéra nevhodné oblečenie nie len pred kamerami televíznych spoločností.

To je vážna kritika, ale ako náš Igor môže za to, že zdraviu nebezpečné sú všetky vysokofrekvenčné technológie od televíznych vysielačov prvej generácie až po 5G siete, bez ktorých sa moderné technológie, hojne využívané protestujúcimi v budúcnosti nezaobídu. Je teda protest na meste?

Predtým som trochu zľahčil korónu, protestujúci mali samozrejme na mysli vírus, nie slnečnú korónu. Neviem, či by sa našiel niekto, kto by súhlasil s pandémiou, a to riziko tu reálne bolo. Ak by Igor nebol opatrenia vyhlásil, epidémia by sa tu rozbehla ako v Taliansku i napriek manipulácii s posvätnými amuletmi v povetrí. Oprávnenej kritike by sa nevyhol.

Myslím si, že na riešenie nelegálnych migrantov v tomto čase nie je miesto, i keď sú sily v EU, ktoré by ich tu u nás rady videli a Turecká vláda vyvíja prazvláštne aktivity na hraniciach s Gréckom. To teraz nie je Matovičov aktuálny problém.

Podobne s povinnou vakcináciou. Vakcínu ešte nikto nemá i keď mnohí na nej pracujú. Až bude, bude veľmi drahá, a preto sa s celoplošnou vakcináciou nedá rátať, tak proti čomu je protest namierený? Len také čo ak by?

Len vďaka obmedzení pohybu ľudí v rámci republiky a nosení náhubkov nedošlo k nekontrolovateľnému šíreniu vírusu. Niekto povie, že intenzita opatrení mohla byť diferencovaná. V Bratislave najintenzívnejšia, v Košiciach a Banskej Bystrici voľnejšia a na vidieku takmer nič a dopadli by sme ako Taliani, lebo disciplinovaní Bratislavčania včas pred uzavretím mesta prchli na vidiek vyrabovať obchody. Potom sa čudovali, že ich vidiečania nevidia radi.

Nezaznamenal som , že by niekto bránil slobode prejavu. Veď aj diskutovaná demonštrácia, nebyť pána Motyčky, by prebehla bez povšimnutia verejnoprávnych i ostatných médií, úradov i verejnosti. To by ale bola veľká škoda, lebo tu ľudia ukázali, že sa konečne učia demokracii. Že sa vedia zorganizovať a verejne na námestí, improvizovanými prostriedkami vyjadriť svoj názor. Je to začiatok a tak nevadí, že argumenty sú deravé a možno niekým podstrčené. Aké bude protestné zhromaždenie nabudúce ukáže čas.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163798x
Priemerná čítanosť článkov: 2776x

Autor blogu