Založ si blog

Covid a radón na víkende

Je sobota, krásne ráno a väčšina z nás ostane sedieť doma lebo niekde vonku číha Covid 19. Výhodu majú vidiečania, lebo keď vyjdú von robiť na záhradu, sú vlastne stále doma a nikto im nič vytknúť nemôže. Ani rúško na ústach mať nemusia. Na mestských čo vyrazia na chalupy a chaty domáci hľadia skrz prsty lebo už z diaľky vidia ako každému prišelcovi sedí Covid na pleci alebo nedaj Bože za krkom, čo je ešte horšie. Za riekou Moravou to Babiš chalupárom povedal jasne: Keď už na tu chalupu musíte, vyhýbajte sa kontaktu s domácimi.

Nie každý má chalupu alebo chatu a tak mu neostane nič iné ako ostať doma. V meste to je kruté a naviac tu je výstraha, že ÚVZ bude sledovať pohyb obyvateľstva cez mobilné telefóny. Peter Pellegríni hovoril, že netreba sa obávať, že to zas je jedna právomoc, ktorú na seba vzali a nevedia s ňou zaobchádzať, tak ako s inými. Iní odborníci zas hovoria, že aspoň na chvíľku na slniečko vyliezť je prospešné. Nikoho nechcem nabádať k nepravostiam.

Keď už ste doma, chcem pripomenúť, keď prišiel Covid, radón neodišiel je stále tu a rovnako nebezpečný. Trávite podstatne viac času doma ako inokedy, preto prosím zvýšte vetranie svojich obydlí, Covid k Vám oknom nevlezie a radón utečie von.

Ti čo čítajú moje príspevky vedia, že mojím hlavným záujmom je ochrana ľudí pred nebezpečným radónom v obydliach a že som sa len nechal uniesť a venoval sa ako ostatný koróna vírusu. Presnejšie ako nad ním vyhrať osobný boj. Zatiaľ, čo ostatný špekulovali ako to s tým vírusom je, lebo sa im jeho vlastnosti nepozdávali, najme dĺžka prežívania na pevných povrchoch, videl som riešenia. Som chemik. Nič som nevedel o tom, že ostatné vírusy do pár sekúnd bez cudzej bunky zomrú, ak sa to tak dá povedať, a tato potvora prežíva niekoľko hodín. Od začiatku som, z nevedomosti, k šírení vírusu pristupoval ako k šírení rádioaktívnej látky, s čím mám skúsenosti a čisto náhodou za tých okolností dlhej životnosti vírusu to sadlo.

V spoločnosti stále prebiehajú diskusie, či vláda postupuje správnym smerom, a že inde to robia inak, iné opatrenia, alebo že jediným opatrením je žiadne opatrenie a nechať chorobe voľný priebeh a očakávať, že sa vytvorí kolektívna imunita. Nie som imunológ ani mikrobiológ ani epidemiológ aby som sa k tomu mohol kvalifikovane vyjadriť.

V maličkej oblasti Ramár v Iránu žije populácia odolná voči Radónu v obydliach a beta, gama žiareniu stavebných konštrukcií ich domovov. Koncentrácie radónu sa tam veľmi blížia tým, aké boli v baniach na urán v Jáchymove. Vytvoril sa im špeciálny gén na naprávanie žiarením porušenej DNA a to je jav účinkom podobný vytvoreniu kolektívnej imunity. Žiaľ, vytvorenie podobného génu sa nepozoruje u obyvateľov Uralskej jadrovej magistrály, ktorí žijú v prostredí vysokej rádioaktivity od roku 1957, a jedia produkty, ktoré si na rádioaktívnej pôde dopestujú a mäso zo zvierat, ktoré si v tých podmienkach dochovajú. Asi 60% obyvateľov tej oblasti zomiera na nádorové ochorenia. Ani list Pútine nepomohol.

Kolektívnu imunitu si pestujú vo Švédsku. V Anglicku už od toho upustili, a odborníci hovoria, že neskoro, dôsledky že budú desivé. Ostatná Európa nás doháňa v protivírusových opatreniach. Vláda povzbudzovaná titulkami: „Matovič to nezvládne, Matovič nám lhal, Maximálne 100 dní a dosť”, pritvrdzuje, lebo rýchlosť šírenia sa nákazy nespomaľuje. Štáb ktorý ma hľadieť dopredu stále dáva vyhlásenia o tom čo bolo urobené zle, a to vytvára pôdu na špekulácie o tom, či Vláda a Krízový štáb vie čo ďalej. Dochádza ku zmätkom a zmätočným vyhláseniam. Politici sa nepočúvajú a dochádza k zbytočnej nevraživosti. Testery vhodné pre neštátne laboratória a nevhodné pre štátne laboratória? Čo to je za pitomosť? Nechcem pátrať po tom či vzišla zo štátnych laboratórií ÚVZ, alebo odkadiaľ? Sociológ Petr Hampl sa na stránkach Prvnízprávy cz, pustil do štatistického hodnotenia súčasnej epidémie. Pokus uzavrel konštatovaním, že na štatistické vyhodnotenie nie sú potrebné dáta. Všetky kvantitatívne údaje, ktoré sa zverejňujú sa mu javia nevhodné, hovorí, že nie sú validné. Možno má pravdu, lebo porovnávať počet nakazený na Slovensku s počtom nakazených v Nemecku alebo v Taliánsku je naozaj hlúposť, lebo počty obyvateľov jednotlivých krajín sú diametrálne odlišné. Toto všetko sú nedobré javy, lebo sa môže zdať, že riadiace orgány sú naozaj bezradné a to môže viest k vystrašení obyvateľstva, panike a skratovému jednaní jednotlivcov.

Áno, niektoré rozhodnutia môžu a vždy budú diskutabilné. Ja napríklad nevidím nič efektívneho vo vykonávaní sanitácie v obchodných reťazcoch jedenkrát za týždeň. Zastaviť víkendové blúdenie po obchodoch je zrejme správny krok, ale aby sanitácia mala zmysel, musí sa vykonávať každý deň, hĺbková po zatvorení predajne a i cez deň, ošetriť rúčky chladiacich skriní a pultov pokladničných boxov, a nevystavovať nebalené pečivo. Rožky navrecovať už v pekárni po 5 a 10 ks a hotov.

Testovanie správnymi a nesprávnymi testermi. V prvom rade je potrebné vedieť, ktorý tester je na čo. Rýchlotestery sú citlivé na protilátky a odhalia bez príznakových (asymptomatických) pacientov, ktorí opúšťajú karanténu. Robia sa odberom periférnej krvi z prsta. Neodhalia čerstvo nakazeného pacienta, lebo, ešte nemá protilátky. Vyhľadávacie testy sa robia odberom steru zo slizníc ústnej dutiny. Je zrejmé, že ÚVZ na Trnavskej 52 si chcel z testovania vytvoriť vlastnú trafiku. Na nátlak premiéra Matoviča prídu k lizu i laboratórium v Banskej Bystrici a Košiciach a i laboratória iných, nezdravotníckych subjektov. To je veľmi dôležitý krok, lebo už nebudú odmietnutí ľudia, ktorí sa dobrovoľne chcú dať otestovať, lebo majú špecifické príznaky, alebo iba obavy. Iracionálny strach je tiež zdravotná ujma.

Zhrniem to asi takto:

na útoky na politikov bude dosť času až epidémia odznie, potom sa môžu robiť efektívne analýzy čo bolo užitočné, čo primerané, čo prehnané a čo zbytočné,

neefektívne analýzy, kto čo zavinil a kto mal väčšie zásluhy, kto len prihliadal a kto prekážal.

Do tej doby prosím nešpekulujte nad seba ochraňujúcimi nariadeniami a doporučeniami a dodržiavajte ich. A keď ste doma, pamätajte na to, že radón tam je zavretý s vami. Pustite ho von, bolo by hlúpe prežiť v zdraví pandémiu a pre trochu tepla si privodiť rakovinu pľúc. To vyhlásenie je dosť nadsadené, ale účinky radónu sú bezprahové. Fajčiari sú radónom ohrození viacej ako nefajčiari.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 164089x
Priemerná čítanosť článkov: 2781x

Autor blogu