Založ si blog

Peter Švec, pýtal si sa, viem odpoveď

Bola neskorá prevencia vírusu Covid 19 vinou zlyhania tajných služieb alebo nekvalifikovanosťou politikov rozumieť spravodajstvu? Viem odpovedať.

Peter Švec, nebolo potrebné žiadne vyhodnocovanie správ tajných služieb Slovenskej republiky i keď verím, že i epidémia vo Wu hanu v ich správach bola zachytená, lebo i Slovenské firmy využívajú čínsky výrobný potenciál, a výpadok výroby by mal hospodárske dopady i u nás doma. Začiatok epidémie nebol tajný. Naopak bol všeobecne známy a Vláda Slovenskej republiky sa rozhodla poskytnúť Čínskej ľudovej Republike humanitárnu pomoc dvojakým spôsobom. Jednak materiálnu Tisíce teplomerov, chirurgické rukavice a milión ochranných rúšok a 200 tisíc Eur do fondu CoV-2 WHO. Materiálna pomoc bola z Bratislavy vyexpedovaná 05.02.2020. Podľa všetkého to vtedajší premiér, Peter Pellegríni odsúhlasil v dobrej viere, že tým nie je ohrozená bezpečnosť občanov Slovenska. Napríklad v tom istom čase bol český premiér Babiš kritizovaný, lebo odmietol poskytnúť pomoc Číne s tým, že sami majú nedostatok.

Premiér ani iní členovia vlády zvyčajne nechodia osobne kontrolovať sklady Štátnych hmotných rezerv, veď na to je celý úrad Správa štátnych hmotných rezerv SR. Ten by mal sám informovať vládu o stavu rezerv. Len v kritickom čase na Slovensku eskalovala nechutne vulgárna predvolebná kampaň, kde sa neštítil nikto ničoho. Do tej špiny boli zapojené nie iba médiá ale i orgány štátnej správy i štátnej moci. Málo kto si všímal verejne publikovaných správ o tom, že Covid opustil kontinentálnu Čínu a šíri sa nie iba Áziou ale už preskočil do Európy a zasiahol horské rekreačné strediska severného Talianska, odkadiaľ nákazu fanúšikovia lyžovačky rozniesli po celej Európe, i na Slovensko.

28.01. sa Mgr.RNDr.MUDr. Ján  Mikas PhD, MPH, MBA setkal c Činským charge d´affaires WANG Ji a pohovorili si o činských opatreniach proti Cov-2.

6.2. vydal ÚVZ 1. usmernenie pre zdravotníkov, aby vedeli o čo v tej Číne ide.

Ešte v treťom usmernení bolo definované len jedno laboratórium na spracovávanie vzoriek od pacientov s tým, že musia mať príznaky opísané v prvom usmernení a súčasne cestovateľskú anamnézu (Taliansko, Čína, Ázia). Kto nespĺňal obe kritéria súčasne, testovaný nebol, vypomstilo sa to. Až 19.03. boli ustanovené ďalšie dve laboratória na vyhodnocovanie testov a to v Banskej Bystrici a v Košiciach, Celková kapacita max. 400 vzoriek za deň.

Zákon 355/2007 Z,z,o podpore a rozvoji verejného zdravia dáva Hlavnému hygienikovi obrovské právomoce na usmerňovanie epidémií a pandémií, ktoré pán Mgr, RNDr, MUDr, Ján Mikas PhD,MBA,MPH nevyužíval a alibisticky čakal na rozhodnutia krízového štábu. V priebehu nastupujúcej epidémie, keď nastal problém so zásobovaním ochrannými pomôckami sa zniesla tvrdá kritika na odstupujúceho premiéra Petra Pellegríniho, celkom neoprávnene Rezervy ochranných pomôcok si malo ustrážiť ministerstvo Zdravotníctva, Bolo informované a postupné kroky prípravy na epidémii robili. Už 16.03 bola vyhlásená príprava na stav núdze v 22 zdravotníckych ústavoch. Zlyhal, tak ako 30 rokov zlyháva pri regulácii rizika z radónu, ktoré ročne Slovensko stojí asi 1500 životov, zlyhal i pri riadení epidémie Covid 19 Úrad verejného zdravotníctva.

Nie vláda, nie krízový štáb, nie Pellegríni, nie zúfalý Matovič, ktorého realita doviedla k slzám, ani ministri minulej vlády, tobôž ministri terajšej vlády ale úradníci štátnych úradov predovšetkým Úrad štátnych hmotných rezerv a Úrad verejného zdravotníctva. Tam je ta nekompetentnosť a neprofesionalita o ktorej hovríš a já pridávam ešte aroganciu. Podľa mojich skúseností je v ÚVZ arogancia, lož a zavádzanie už celé roky ich pracovnou metódou. Bude mať Igorko čo robiť, lebo na ÚVZ výmena hlavy, ako to urobil na hmotných rezervách asi stačiť nebude. Naviac, kde vziať náhradu? Na to správne upozorňoval Pellegríni pri odovzdávaní úradu. Ozajstných odborníkov je menej ako šafránu.

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163501x
Priemerná čítanosť článkov: 2771x

Autor blogu