Založ si blog

prečo o radónu diskutovať

 

Sťažujem si, že k tak racionálnej veci ako je radón v ovzdušiach obydlí a riziku rakoviny pľúc z neho nikto nediskutuje. Pravda, nečítajú to tisícky ľudí ako príkladne blog o platoch starostov a primátorov, na ktorý bola reakcia vyše 200 vášnivo diskutujúcich na tému: zvýšili dane aby si  sami mohli schváliť vysoké platy a na platy učiteľov nezostalo. Sú to nezmysly. Viem to, lebo žijem pod jednou strechou s pani, čo hospodárenie obce účtuje a tie dane zvýšili, aby bolo na školské kluby a platy učiteľov, na ktoré štát nedáva toľko, koľko stanoví zákon. Ale diskusia bola pekne  vášnivá.

Ja som spokojný so stovkami čitateľov, lebo téma je ťažká. Viem, že som maximalista, keď chcem počuť váš názor, nzor tých 600 čitateľov. Pustite sa do toho tak ako ti do platov starostov a daní z nehnuteľností a ukradnutých platov učiteľov. Veď ti čo sa k tomu vyjadrovali, tiež nevychádzali z overených zdrojov, ustanovení zákonov a usmernení k hospodáreniu obcí.

Vaše názory dosť pravdepodobne nebude totožné s mojimi, ľebo vy sa tou problematikou profesionálne nezaoberáte takmer 40 rokov, ako ja. Napriek tomu sa vás bytostne týka. Rakovina pľúc je smrteľná choroba a pravdepodobnosť ochorenia v SR je veľká. Úrad verejného zdravotníctva i jeho predchodcovia (ty istí ľudia) mal už najmenej 25 rokov vyvíjať intenzívnu osvetovú kampaň na podporu Proti-radónového programu, ktorý sa začal 26.06.1992. Štát začal úspešne, do terénu išli 2 000 dozimetrov do obydlí ľudí a niektorých škôl. Výsledky boli starostlivo odložené, vraj aby nevznikla panika.  Úžitok z toho mali len pracovníci ÚPKM, ktorí tie výsledky vo forme rôznych tabuliek prežúvali viac ako 10 rokov na významných i menej významných konferenciách. Teraz, po 25 rokoch bol uzákonený Národný akčný radónový program ( §135, zákon 87//2018) merania radónu v obydliach, a naprávania rizikových situácií. Sú tam hrubé chyby, ktoré by profesionál nemal urobiť, ale pre technickú nepripravenosť bol Národný akčný radónový program odložený na rok 2024. Potom ho znovu odložia na rok 2029, lebo na budovaní potrebnej infraštruktúry nikto nepracuje.

Po 20 rokoch zbytočného vyjednávania a čakania na aktivitu štátneho orgánu kampaň v obmedzenej miere spustilo Združenie pre reguláciu rizika z radónu. ZRRR prijalo fakt, že Vláda Slovenskej Republiky a poverený štátny orgán, Úrad verejného zdravotníctva nebude podporovať právo individuálnych vlastníkov rodinných domov a bytov na podporu pri ozdravovaní svojich obydlí i napriek tomu, že vo vzdialenej budúcnosti (asi 20 rokov) to prinesie obrovské úspory na výdavkoch zdravotných poisťovní (3 690 €/pacient.rok). V analýze efektivity nákladov sme uvažovali i odvrátené straty miezd pre predčasné úmrtie na rakovinu pľúc (úmrtie v aktívnom veku).

Nemôžem povedať, že záujem ľudí nie je. Je ale zvláštny. Čitateľov radónových príspevkov je 5 – 6 stovák. Diskusný príspevok k 10 článkom 1, slovy jeden (po Štiavnicky jedon). Žiadostí o bližšie informácie o postupe a cene merania mesačne 5 – 6. Podáme inforácie, pošleme prihlášku do programu a ticho, už nikto neodpovie. V čom to je? Cenu sme vyjednali u českého dodávateľa služby tak nízku, že nám nemôže nikto konkurovať. Konkurenčný dodávateľ alfa trekovej dozimetrie je Americká firma Radonova. Na internetu núka dozimetre Radtrak2. V Európe majú laboratórium v Nemecku (www.radonova.de), vo Švédsku, v Anglicku a v Polsku. Prvé dve laboratória k núkanej službe na internetu uvádzajú i ceny. Ich ceny sú dvoj až troj násobne vyššie. Škatuľky Radtrak2 sú krajšie, čierne a majú čiarový kód. Vo vnútri majú také isté detektory ako my. Pri medzinárodnom porovnávaní meradiel radónu dávali také isté výsledky ako naše robustné, 40 ročnou praxou overené RAMA RN (v krabiciach od margarínu).

Obyvateľom uložiť povinnosť merať radón v obydliach je nezmysel, lebo rodinných domov je viac ako 830 tisíc a rovnaké množstvo bytov vo viacbytových domoch v osobnom vlastníctve užívateľov. V panelákoch stačí 1 detektor, umiestnený na ½ roka v spálni na otestovanie celého bytu, ale v rodinnom dome je potrebné merať detektor v každej obytnej miestnosti na prízemí a mal by byť aspoň jeden kontrolný dozimeter na prvom podlaží, ak je dom viacpodlažný (Američania merajú až do 2. patra). Dobrovoľnosť je nevyhnutná z dôvodu kapacitných možností alfa trekových laboratórií. Predpokladá sa, že Slovenský bytový fond budeme primárne pomeriavať asi 40 rokov, ak budeme postupovať 20 tisíc obydlí za rok. Mal by niekto múdry na ÚVZ SR vypracovať sofistikovaný poradovník.

Iná situácia je v sektore verejne prístupných budov a priestorov. Zákon o radiačnej ochrane 87/2018 Z.z. nadobudol účinnosť 01.04.2018 a od toho dátumu majú podľa §133 majitelia budov v ktorých sa prevádzkujú materské škôlky, školy, zariadenia sociálnych a zdravotníckych služieb povinnosť v prevádzkových priestoroch zmerať objemovú aktivitu radónu integrálnym dozimetrom, aby bola známa je ročná priemerná hodnota a zabezpečiť, aby po čas prítomnosti ľudí nepresahovala referenčnú úroveň. Dozorujúci orgán je Úrad verejného zdravotníctva.  Úrad, resp. jeho úradníci ochranu ľudí a detí pred radónom sabotujú už 30 rokov a pokračujú v tom. Napriek tomu v § 4 zákona 87/2018 sľubujú, že budú k rozhodovaní a riadení radiačnej ochrany pristupovať zodpovedne a nestranne.

Takto podporuje ochranu pred rdónom regionálny ÚVZ Banská Bystrica.

Po skúsenosti z merania radónu v obydliach v Banskej Štiavnic sme ponúkli meranie Školskemu odboru VUC Banská Bystrica, lebo školy, ktorých sú zriaďovateľom sú situované v nebezpečných zónach. Doporučili sme im, aby sa opýtali pracovníkov R ÚVZ v Banskej Bystrici, či pre nich nemajú pripravený program merania radónu zadarmo. Opýtala sa úradníčka VUC, pani PhDr Macková MPH (VUC BB) pani inžinierky Alžbety Ďurecovej (R UVZ BB). Prítomný som nebol, informáciu o poznatkoch z jednania mám sprostredkovane od pani Dr.Mackovej, dostala tieto zaujímavé informácie:

  • program zadarmo R ÚVZ nemá,
  • predseda ZRRR (teda ja), nemá poverenie ÚVZ na meranie radónu,
  • Národný akčný radónový plán je predložený Vláde SR na schválenie,
  • radón bude merať nejaká nešpecifikovaná pani z Bratislavi.

Čo k tomu:

  • Meranie je povinné zo zákona ale služba alfa trekovej dozimetrie nie je na trhu bežne dostupná, ZRRR má na dodávky dozimetrov zmluvu s Českým autorizovaným a akreditovaným ústavom.
  • Informácia o tom , že predseda ZRRR nemá poverenie ÚVZ na meranie radónu je pravdivá, ale podaná v súvislosti s alfa trekovým meraním sa jedná o zavádzanie a ohováranie, lebo nie je žiadne poverenie potrebné. Meranie vykonáva štátny orgán ČR, ktorý v priestore bývalého Československa jediný autorizovanú a akreditovanú službu poskytuje, a ÚNMS jeho služby akceptuje.
  • Tvrdenie o predložení Národného radónového programu na rokovanie Vlády SR je obyčajná lož, ktorú si každý môže overiť nahliadnutím do plánu rokovaní Vlády SR a jej poradných orgánov. Lož, ktorá je bežným pracovným prostriedkom Úradu verejného zdravotníctva. Národný akčný radónový program, § 135 zákona o radiačnej ochrane je určený pre občanov, majiteľov bytov a rodinných domov a pani inžinierka to dobre vie. Tiež vie, že Národný akčný radónový plán bol odložený o 5 rokov, do 31.12.2023.

Tak bol Úrad VÚC Banská Bystrica oklamaný a študenti a pedagógovia v stredných školách v Banskej Štiavnici asi žijú v pracovných podmienkach neprípustných pre prípravu dorastu pracovníkov v radiačných odboroch (podľa zákona 87/2018Z.z). Pán riaditeľ úradu VUC BB, ing. Matúš Hollý, by nebo za vec spoluzodpovedný, lebo bol oklamaný zodpovedným štátnym úradníkom. Napísal som mu, že bol oklamaný, a že zodpovednosť VUC k riešení radónu stredných škôl v celom VUC, nie len v Banskej Štiavnici im vyplýva zo zákona 87/2018, §133, ktorý je platný a účinný už viac ako rok. To je ta informácia, ktorú mala pani ing. Ďurecová poskytnúť pracovníčke VÚC. Všetko ostatné bolo klamstvo a zavádzanie. Tieto kategórie sa zvyčajne používajú v prospech niekoho, niečoho. Úradníčka ÚVZ je zvrátene použila v neprospech verejnosti, v neprospech mládeže, o ktorej sa predpokladá, že je k radónu vnímavejšia ako dospelí ľudia.

Prajem Vám úspešne zvládnutý predvianočný zhon, a príjemné Vianoce.

Štýlovo: Pod každý stromček 2 trdičné dozimetre RAMARN !!!  (V paneláku stačí jeden!)

https://sites.google.com/site/zdruzeniepreregulaciurizikazrn/home/vyuzitie-sluzby-ramarn/vyuzitiesluzbyramarnutebadoma

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163945x
Priemerná čítanosť článkov: 2779x

Autor blogu