Radón v tieni energetickej krízy

14. septembra 2022, petr70, kvalita ovzdušia budov meranie radónu radón

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa nikomu nechcelo.

Kovidizmus ešte neskončil už tu je vojna na Ukrajine a vojna medzi rusofóbmi a rusofilmi – putinovcami a teraz sa na nás valí energetická kríza z prerušenia dodávateľského reťazca energetických nosičov ktorá by konečne mohla ľudí zjednotiť ale ako? Rusofóbi sa tešia ako ich bude v zime hriať škodoradosť, že Putinovi škodia a rusofili – putinovci budú tiež mrznúť a nadávať na propagátorov zeleného údelu.

Štátna administratíva je na strane rusofóbov a ide situáciu riešiť drastickými úspornými opatreniami, najmä znížením teploty vo všetkých pobytových priestoroch. Na úsporu tepla odporúčajú nastaviť na termostatoch hodnotu 18°C a nevetrať. My v Združení pre reguláciu rizika z radónu nie sme na strane rusofóbov ani rusofilov ani prívrženci ľadových medveďov. Máme radi, keď majú ľudia obydlie príjemne vykúrené na 22°C a často vetrajú, lebo to znižuje už teraz vysoké koncentrácie radónu v interiérovom vzduchu. No a keď sa doma zadebníme hodnoty objemovej aktivity aerosólov radónu (OAR) poletia hore.

Prítomnosť aerosólov radónu v obydliach sa zisťuje fyzikálnym meraním lebo nepáchnu, sú bezfarebné a sú súčasťou nesedimentujúceho prachu. Koncentrácie radónu majú premenlivú hodnotu s denným a ročným chodom. Preto na posúdene úrovne ohrozenia je potrebné stanovovať priemernú hodnotu za dlhšie obdobie, Odporúča sa obydlie monitorovať pasívnymi integrálnymi dozimetrami najmenej 3  a najviac 12 mesiacov. Vhodné dozimetre na dlhodobé radónové meranie poskytuje majiteľom rodinných domov a bytov v osobnom vlastníctve Združenie pre reguláciu rizika z radónu <zrrr.akademcka@gmail.com>. V spoločnosti, ktorá o riziku rakoviny pľúc z radónu nevie, záujem o dozimetrickú službu veľký nie je. Chýba informovanosť, osvetová práca a i podklady.

Z toho mála podkladov, čo za 30 rokov verejné zdravotníctvo o radónu na Slovensku nazhromaždilo (prieskum 2 000 miestností 1991-2 a 400 miestností2014-5) sme urobili nasledujúcu analýzu:

Taký je súčasný obraz našich obydlí a keď prestaneme vetrať, situácia sa pozorovateľne zhorší, Nie, nechcem sa vyhrážať novou apokalypsou, žiadna nenastane, lebo rakovina pľúc z radónu má dlhú dobu latencie, 5 až 20 rokov a vtedy si už na rusofóbne opatrenia nikto nespomenie. Konečne každý ožiarený nemusí ochorieť, lebo ochorenie rakovinou pľúc je náhodný jav, ktorý môže ale nemusí nastať

Od Hlavného hygienika som ale očakával, že ľuďom odporučí i pri zníženej teplote primerane vetrať.