Ramsarčanom radón neškodí, nám áno

25. júna 2021, petr70, kvalita ovzdušia budov radón

Nešťastie diskusií na verejných sieťach je to, že po niekoľkých vecných replikách diskusia skĺzne niekam, ďaleko od diskutovaného problému. V niektorých prípadoch sa to stane hneď v prvej replike.

Väčšina diskutujúcich sú mládežníci. To poznáte podľa pseudonymu pod ktorým vystupujú a podľa spôsobu vyjadrovania. Len nedávno som poznal, ako je možné sa v takom úsudku mýliť.

Napísal som príspevok o nedodržiavaní zákona o radiačnej ochrane pri obchodovaní s nehnuteľnosťami. Samozrejme tam padlo slovo „radón” hneď niekoľko krát, lebo toho sa to ustanovenie zákona týka. Mládežníckym spôsobom vstúpil do diskusie „tooleň”. Prišiel ma ohúriť kusými vedomosťami o lokalite Ramsár na severu Iránu. Písal som o Ramsáru a podobných lokalitách asi pred 2 rokmi. Lokalita sa vyznačuje tým, že v nej vyviera asi 9 prameňov horúcej vody s vysokým obsahom 226 rádia. Zrážaním rozpustených vápenatých solí vzniká travertín obohatený rádiem. Miestne obyvateľstvo si z takto rádioaktívneho travertínu stavia obydlia. Zaujímavé na tom je, že domorodé obyvateľstvo (menej ako 10 tisíc ľudí) je akosi k rádioaktivite imúnne. Ich zdravie popiera základný postulát radiačnej ochrany o bezprahovom lineárnom účinku ionizujúceho žiarenia. Preto je lokálna populácia predmetom intenzívneho vedeckého výskumu. Žijú v prostredí porovnateľnom s postčernobyskou rádioaktivitou zakázaných oblastí bez zdravotnej ujmy. Či to súvisí s istými genetickými anomáliami, ktoré boli u ramsárčanov pozorované nie je isté.

Desiatky vedeckých kolektívov sa zaoberajú účinkami prírodných rádionuklinov tak povediac normálnych oblastí sveta. Z ich štúdií vieme, že radón, ktorý sa koncentruje v interiéroch budov v rádovo nižších aktivitách ako v Ramsáru zvyšuje výskyt rakoviny pľúc svetových populácií. Potvrdzujú odôvodnenosť opatrení proti radónu v budovách a správnosť teorému bezprahových lineárnych účinkov žiarenia na zdravie ľudí.

Vytkol som mladému tuleňovi, že neporiadne čítal, že v príspevku išlo o nedodržiavanie zákona. Odpovedal, že zákon je prejav paranoje a ON sa cíti byť starý muž a docent a navrch všetkého, že pracuje so žiarením. Že by pani inžinierka Dubničková alebo pán doktor Jurina boli paranoidní, to by som nikdy nepovedal. Pri tvorbe zákona sa v rámci svojich možností držali Smernice rady 2013/59. Že by tvorcovia Smernice boli paranoidní sa podľa argumentácie v preambule tiež nedá povedať. Že je zákon 87/2018 Z.z. zlý neznamená že chyby sú z paranoje autorov. Plynú z nedostatku vedomostí o princípoch a postupoch modernej radiačnej ochrany. Na adresu pána docenta tooleňa treba povedať, že má právo zastávať názor hŕstky odborníkov o neplatnosti lineárneho a bezprahového účinku žiarenia ale príkladne Sarah Darby by s jeho názory na účinok nízkych dávok z expozície radónu v sídliskových obydliach (do 100 Bq/m3) a obydliach všeobecne určite polemizovala. Už v roku 2009 predložila odbornej verejnosti silné experimentálne potvrdené argumenty o nebezpečnosti dávok z expozície aktivitám radónu nižším ako 100 Bq/m3. Na základe toho SZO (WHO) odporúča hodnotu 100 Bq/m3 ako referenčnú úroveň objemovej aktivity radónu v obydliach a na pracoviskách. Referenčná úroveň nie je limit ale horná hranica optimalizácie rizika.