Založ si blog

Konšpirácia alebo len čerti na múre?

Neviem ako to nazvať, ale niekedy je vysoká inteligencia na škodu veci. Kedysi som mal mladého nádejného kolegu, žiaľ Bohu alkoholika. Alkoholik s otvorenými rádioaktívnymi látkami robiť nemôže, to asi pochopí každý. Musel opustiť naše pracovisko po tom, čo v tretej liečebni (z predchádzajúcich dvoch ho vyhodili) mu podpísali otrel. Lekárska správa končila slovami: Pre vysokú inteligenciu je pacient neliečiteľný. Áno, vždy vedel ako liečebný postup obísť.

Ako zvláštna analógia mi pripadajú diskusie vzdelaných ľudí o zbytočných alebo neoprávnených nariadeniach, ktoré v súvislosti s epidémiou na doporučenie krízového štábu vyhlasuje vláda a my to musíme znášať.

Tu pisálek na stránkach plátku XY-N cituje neznámeho ale popredného virológa z Yale, alebo inej americkej vyhlásenej univerzity a ten nám odkazuje, že sú podľa jeho názoru opatrenia nepotrebné a teda zbytočné, a vláda nás len šikanuje. Inde zas ústavný právnik z univerzity Komenskeho alebo ÚMB rozvíja úvahu o tom, či má Vláda právo obmedzovať pohyb ľudí v prípade epidémie, a či môže vyhlásiť to alebo ono a kedy smie vyhlásiť stav núdze a či sú kroky vlády v súlade s ústavou a že teda zrejme nie sú, a čo si to ten premiér dovoľuje. Podobné názory zaznievajú z advokátskych kancelárií a že to tak nenechajú a teda pripravujú žaloby na štát o náhradu škody a ušlého zisku. Šmíra i veľké herecké osobnosti nemajú z čoho žiť a žiadajú vládu o almužnu.

Všetci neinvestigatívny i investigatívny novinári majú teraz žatvu. Sledujú každé slovo dôverčivého premiéra, ktorý si veľmi na ústa pozor nedáva, a podrobujú ho všestrannej analýze, čo v danej súvislosti znamenalo, čo iné ešte mohlo znamenať a čo by znamenalo v inej súvislosti, a čo ak mal celkom inú súvislosť na mysli, a to čo povedal bola len kamufláž, lebo oni dobre vedia, čo mal na mysli a ako chcel národu zlomyseľné uškodiť. Všetci sa rozumejú riadení krízových situácií a istotne by všetko vyzeralo lepšie, keby dali na ich slova a rúška by boli červené a kývali by sme si nimi na pozdrav a vysadávali v krčmách a kaviarňach a chodili taxíkmi. Škoda, že nekandidovali vo voľbách. Veď tak múdrych by s radosťou každý volil a Covid, ten by sa radšej Slovensku vyhol na 100 honov ak by ONI alebo TI SPRÁVNÍ boli u kormidla.

Potom tu je jedna dobrá správa. Americko-slovenská startup firma (laboratórium), MultiplexDX, začala s výrobou PCR testov na miestny (taliánsky) kmeň Covid 19, a prvých 100 tisíc setov dostane Slovensko zdarma. Je to dobrá správa, ktorú na Úrad vlády priniesol pán Mistrík. Je tam ešte maličký zádrhel, tie testery je ešte potrebné validovať, skúškami preukázať, že skutočne vedia špecificky identifikovať Covid 19 a potom ešte certifikovať, čo celkom zaberie 3-4 týždne, ak všetko pôjde tak ako má, a potom budú odovzdané Úradu verejného zdravotníctva na použitie. Snáď sa potom dočkáme tých 3 000 testov denne, ktoré premiér Matovič požadoval už 18. 03.2020.

Od tej doby sa pán Mikas postupne dopracoval k polovičke. Do 18. 03. 2020 vykonávalo laboratórium na Trnavskej od 50 do 150 testov denne a posielalo domov všetkých čo nespĺňali predpísané parametre, 26.03. sa pridali laboratória v Banskej Bystrici a Košiciach a počet vzoriek vyskočil na 900, neskôr sa pripojilo laboratórium SAV a až 07.04. 2020 sa pripojuje laboratórium Zvolenskej nemocnice a poprvé sa dosahuje vyše 2 000 vzoriek za deň. I to je Slovenský ale čisto zdravotnícky prístup. Chvátať netreba, nak si pán premiér hovorí čo chce. Od stovky denne sme sa dopracovali na 2 tisíce štyridsaťdva, veď testovanie má najvyššiu prioritu. Ale na tých 3 000 si musí pán premiér ešte chvíľku počkať, veď nevisíme na klinčeku.

Obyčajný ľudia, ako nadutí vzdelanci radi hovoria o verejnosti, si rúška ušili hneď na prvú výzvu a nerevali štáte daj a preto sme tam kde sme. Premorenosť len asi 5% obyvateľstva. Verejné zdravotníctvo na tom nemá žiadne zásluhy, len ti disciplinovaní obyčajní ľudia.

Áno, všetko to pripomína konšpiračnú taktiku „Čím horšie, tým lepšie”. Ale taktiku koho a proti komu? Proti hospodárstvu tejto krajiny? To veľmi trpí koróna krízou. Proti ľuďom tejto krajiny? Opatrenia proti epidémii ťažko znášajú dôchodcovia, ľudia v aktívnom veku i deti. Proti vláde tejto krajiny? Sú tu dve silné opozičné strany, ale kto by chcel vládnuť krajine s totálne rozvráteným hospodárstvom a demoralizovaným a zbedačeným obyvateľstvom? Všetko dianie dohromady ukazuje na akúsi podvratnú činnosť, ale v čase núdzového stavu? Čo ak to vláda ustojí a spustí sa vyšetrovanie? Alebo, že by som z tej karantény už len čertov na múre videl?

Radón v tieni energetickej krízy

14.09.2022

Uplynulé roky neboli pre ochranu pred radónom v obydliach priaznivé. Začali sme s projektom „Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach”. Ubehol prvý, rozpačitý rok a Covid 19 vystrašených ľudí zatvoril doma. Myslieť na riziko z radónu, keď sa na nás valia z televízie i z rozhlasu správy o apokalypse, preplnených nemocniciach a tisíckach mŕtvych sa [...]

Pri radónu nie je optimizmus namieste

06.02.2022

Malá obec v predhorí Karpát, Základná škola s materskou školou, to je bežný obraz každej spádovej obce. Budova školy z 60´rokov minulého storočia s integrovanou škôlkou. Pánu starostovi sme núkali meranie radónu v programe Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Pán starosta má o ionizujúcom žiarení celkom slušné vedomosti a chápe, že v [...]

Stratil som posledné ilúzie o Slovenskej radiačnej ochrane

10.01.2022

V doložke vybraných vplyvov čítam, že na predloženom návrhu Národného akčného radónového plánu sa podieľal snáď každý, kto mal, či nemal k danej problematike čo povedať. Devätnásť mien z prostredia ÚVZ, z toho 6 ľudí, ktorých som si i cez niektoré odborné rozpory vážil ako odborníkov na radón. Čo teraz? Preradiť ich z odborníkov k verejnosti a isť ďalej? [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 59
Celková čítanosť: 163516x
Priemerná čítanosť článkov: 2771x

Autor blogu