Vďaka Štiavničanov Hlavnému hygienikovi

12. marca 2020, petr70, Nezaradené

Veľkú a srdečnú vďaku pánu Hlavnému hygienikovi SR Bcl, Mgr, Ing, RNDr, MÚDr Jánu Mikasovi Ph.D, MPH, MBA a celému krízovému štábu skladajú všetci Štiavničania. Pýtate sa za čo, čo také dobré urobili, že pupok Európy sa pred nimi skláňa v hlbokej pokore? Zaslúžili sa o export koróna viru Covid 19 do rekreačnej oblasti Štiavnické vrchy. Odtiaľ si ho ostatný rekreanti z Nitry, Trnavy, Banskej Bystrice a Zvolena, Dunajskej Stredy, a viem ja odkadiaľ ešte, rozvezú domov. Áno priatelia, prijali Italský scenár.

Mladí ľudia sa prišli zabaviť do horských stredísk na lyžovačku. Jeden, dvaja nakazení, v tom čase ešte bez príznakov. Zábava, kontakty, migrácia z jedného strediska do druhého, stále všetko bez zjavných príznakov choroby. Ty sa objavia, až o týždeň, to už ale všetci účastníci zábavy sú doma, po celej Európe.

Takto asi to bežalo v Taliansku. Na Slovensku bolo epicentrum nákazy v Bratislave a jej tesnom okolí. Potom 1 pacient v Martine a dvaja v Košiciach. Ostatné Slovensko nič. Dnešný verdikt krízového štábu všetko zmení. Uzavreté školy na celom Slovensku bez obmedzenia pohybu obyvateľstva je signál k balení a hurá na chaty a na chalupy. Počasie je priaznivé, tak prečo trčať v meste.

Ešte včera vyzeralo všetko v nákupných strediskách Banskej Štiavnice normále, tovaru dostatok v Lidli pri pokladňách dezinfekčná látka pre potrebu pokladníčok. v Tescu a Bille nič také nevidieť. Dnes o piatej ako po náletu kobyliek, regály vo všetkých strediskách vyčistené, krumple a chlieb nedostať, parkoviska plné Bratislavčanov, Nitranov, Zvolenčanov i Bystričanov. Dievčence v Lidli pracujú v ochranných rukaviciach, v ostatných strediskách nič také nevidieť.

Číňanom na podporu verejného zdravia pomohlo striktné obmedzenie pohybu obyvateľstva. Náš krízový štáb ich naopak dal do pohybu. Uvidíme, čo je lepšie riešenie.